Vulcanii Noroioși, Focul Viu, chihlimbarul roșu: Ținutul Buzăului e declarat geoparc UNESCO. Ce înseamnă acest lucru
Este a doua regiune care obține acest titlu după Ținutul Hațegului. Ce înseamnă acest lucru: va fi mult mai expus turiștilor din toată lumea, iar anumite obiective-unicat vor trebui protejate.
Din 2007 au început demersurile pentru ca Ținutul Buzăului să obțină statutul de geoparc UNESCO. Se întâmplă acum, după 15 ani când regiunea intră în rețeaua globală de geoparcuri UNESCO. Între atracțiile Ținutului se află Vulcanii Noroioși, Focul Viu, chihlimbarul roșu de Colți, Babele de la Ulmet și domurile de sale.
Aceste obiective au de acum expunere internațională, promovate în ultimii ani de Asociația „Ținutul Buzăului” prin numeroase evenimente și clipuri video în care sunt prezentate obiective turistice.
Vulcanii sunt acum ocrotiți cu un gard din lemn, pentru a opri ATV-urile
Spre exemplu, din august 2021, Fierbătorile de la Beciu – vulcanii noroioși – din comuna Scorțoasa au devenit arie protejată de interes local. „Vulcanii sunt acum ocrotiti cu un gard din lemn, pentru a opri accesul cu ATV-urile. Te așteptăm să îi vizitezi” – transmit reprezentanții asociației.
Statutul de geoparc UNESCO presupune o evaluare la fiecare 4 ani.