Vulnerabilități majore în rețelele de panouri fotovoltaice: Un hacker poate destabiliza întreaga rețea energetică a Europei

Publicat: 13 dec. 2024, 10:23, de Andrei Ceausescu, în Energie , ? cititori
Vulnerabilități majore în rețelele de panouri fotovoltaice: Un hacker poate destabiliza întreaga rețea energetică a Europei

Rețelele energetice europene, tot mai dependente de energia regenerabilă, sunt expuse unor riscuri cibernetice semnificative. Un consultant în securitate cibernetică din Grecia, Vangelis Stykas, a demonstrat cât de ușor pot fi compromise sistemele de panouri fotovoltaice, atrăgând atenția asupra unei amenințări care poate destabiliza continentul.

Cum a demonstrat hackerul pericolul

Utilizând doar un laptop și un smartphone din locuința sa din Salonic, Vangelis Stykas a reușit să ocolească dispozitivele de siguranță ale panourilor fotovoltaice din întreaga lume. Rezultatul? Acces la o cantitate de energie mai mare decât cea procesată de întregul sistem energetic al Germaniei.

În testele sale, Stykas a exploatat vulnerabilitățile invertoarelor, dispozitive conectate la cloud care transformă lumina solară în electricitate. Un atac rău intenționat ar putea opri aceste invertoare, infecta sistemele cu malware sau instala capcane digitale care să fie activate ulterior. El a arătat că, în scenariul cel mai grav, un astfel de atac ar putea duce la prăbușirea în cascadă a rețelelor energetice din Europa.

O amenințare subestimată

Stykas, co-fondator al firmei de securitate cibernetică Atropos.ai, avertizează că aceste dispozitive esențiale pentru infrastructura energetică națională nu sunt suficient de protejate. „Suntem din ce în ce mai dependenți de aceste dispozitive, dar ele nu sunt complet sigure. Vulnerabilitatea lor lasă rețeaua energetică europeană expusă”, a declarat el.

Această opinie este susținută de Harry Krejsa, director la Carnegie Mellon Institute for Strategy & Technology, care subliniază: „Există o anumită naivitate cu privire la riscuri. Este nevoie de mai multă preocupare pentru securitatea cibernetică.”

Creșterea utilizării panourilor solare aduce riscuri suplimentare

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), până în 2030, peste 100 de milioane de gospodării din întreaga lume vor utiliza panouri fotovoltaice. Această dezvoltare rapidă pune însă presiune pe lanțurile de aprovizionare și forțează companiile energetice să colaboreze cu producători mai puțin cunoscuți, care prioritizează costurile scăzute în detrimentul securității software.

În contextul în care cererea pentru panouri solare crește, vulnerabilitățile devin ținte atractive pentru hackeri. Programele de securitate nu țin pasul cu atacatorii, ceea ce face ca rețelele să fie expuse unor riscuri fără precedent.

Atacuri cibernetice recente în Europa

Un exemplu recent de amenințare cibernetică este atacul care a vizat compania românească Electrica SA, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din țară. Incidentul a afectat aproximativ patru milioane de utilizatori și a subliniat încă o dată necesitatea unor măsuri mai stricte de protecție.