Web 3.0 – viitorul internetului
Web 3.0, cunoscut și sub numele de internet de a treia generație, este următoarea evoluție a World Wide Web. Acesta oferă un Web semantic bazat pe date, care utilizează un protocol descentralizat a datelor, cu obiectivul de a dezvolta o experiență web mai inteligentă și mai benefică pentru utilizatori.
Web 3.0 este un protocol pentru o nouă versiune a internetului descentralizată și publică bazată pe blockchain. În Web 3.0, datele nu sunt deținute de entități centralizate, ci sunt partajate între utilizatori.
Însă, înainte de a vă povesti mai mult despre Web 3.0 și despre modul în care ne va influența modul în care consumăm internetul, să recapitulăm ce înseamna Web 2.0 și Web 1.0.
Web 2.0 și Web 3.0 se referă la iterații succesive ale web, în comparație cu Web 1.0 original din anii 1990 și începutul anilor 2000. Web 2.0 este versiunea actuală a internetului (un termen folosit adesea interschimbabil cu web) cu care suntem familiarizați cu toții, în timp ce Web 3.0 reprezintă next generațion.
Web se referă la World Wide Web (WWW), sistemul ce stă la baza internetului. Pionierul internetului Tim Berners-Lee este creditat cu inventarea termenului World Wide Web pentru a se referi la rețeaua globală de informații și resurse interconectate prin link-uri hipertext.
Rezumăm Web 1.0 la perioada internetului în care oamenii doar puteau accesa și citi informația. Web 2.0, ceea ce utilizăm astăzi, se poate rezuma prin accesarea, citirea, dar și generarea de conținut pe internet. În schimb viitorul Web 3.0 se poate rezuma prin accesare, citire, generarea și deținere pe internet.
Web 3.0 va avea la bază tehnologia blockchain, pe care o asociem astăzi cu piața de cripto. Utilizatorii vor avea acces la informații, vor putea genera informații, dar vor putea și să dețină informații direct în mediul virtual.
Web 3.0 a depășit cu mult conceptul inițial al Web-ului semantic, așa cum a fost conceptualizat de Berners-Lee în 2001. Acest lucru se datorează în parte pentru că este foarte costisitor și monumental de dificil să convertiți limbajul uman – cu toate nuanțele și variațiile sale subtile – într-un format care poate fi ușor de înțeles de computere și pentru că Web 2.0 a evoluat deja substanțial în ultimele două decenii.
Deși nu există încă o definiție standardizată a Web 3.0, acesta are câteva caracteristici definitorii:
Descentralizare: un principiu de bază al Web 3.0. În Web 2.0, computerele folosesc HTTP sub formă de adrese web unice pentru a găsi informații, care sunt stocate într-o locație fixă, în general pe un singur server. Cu Web 3.0, deoarece informațiile ar fi găsite pe baza conținutului său, ar putea fi stocate în mai multe locații simultan și, prin urmare, ar putea fi descentralizate. Acest lucru ar distruge bazele de date masive deținute în prezent de giganții internetului precum Meta și Google și ar oferi un control mai mare utilizatorilor.
Cu Web 3.0, datele generate de resurse de calcul disparate și din ce în ce mai puternice, inclusiv telefoane mobile, desktop-uri, aparate, vehicule și senzori, vor fi vândute de utilizatori prin rețele de date descentralizate, asigurându-se că utilizatorii păstrează controlul proprietății.
În Web 3.0 va dispărea sistemul de intermediere. Web 3.0 va fi, de asemenea, fără intermediere (adică, rețeaua va permite participanților să interacționeze direct, fără a trece printr-un intermediar de încredere) și fără permisiune (înseamnă că oricine poate participa fără autorizație. Ca rezultat, aplicațiile Web 3.0 vor rula pe blockchain sau rețele descentralizate peer-to-peer sau o combinație a acestora. Astfel de aplicații descentralizate sunt denumite dApps.
În Web 3.0, computerele vor putea înțelege informațiile în mod similar cu oamenii, prin tehnologii bazate pe conceptele Web semantic și procesarea limbajului natural. Web 3.0 va folosi, de asemenea, învățarea automată, care este o ramură a inteligenței artificiale (AI).
Cu Web 3.0, informațiile și conținutul sunt mai conectate și omniprezente, accesate de mai multe aplicații și cu un număr tot mai mare de dispozitive de zi cu zi conectate la web – un exemplu dintre acestea este Internetul lucrurilor.
Web 3.0 ne va influența modul în care vom accesa internetul și modul în care vom interacționa pe internet. Vor fi schimbări importante în modul în care vom face shopping online sau în modul în care vom acționa pe rețelele sociale. Cu siguranță Web 3.0 va influența divertismentul și modul în care ne vom relaxa în mediul digital.
Web 3.0 are potențialul de a oferi utilizatorilor o utilitate mult mai mare, mergând dincolo de rețelele sociale, streaming și cumpărăturile online, care cuprind majoritatea aplicațiilor Web 2.0 pe care consumatorii le folosesc. Capabilități precum Web-ul semantic, AI și învățarea automată, care se află în centrul Web 3.0, au potențialul de a crește considerabil aplicația în noi domenii și de a îmbunătăți considerabil interacțiunea cu utilizatorul.
Au apărut primele cazinouri online în metaverse. Acesta este un spațiu de realitate virtuală care permite utilizatorilor să se conecteze și să interacționeze cu un mediu virtual sau generat de computer și cu alți utilizatori. Casino online în realitate virtuală câștigă tot mai mult teren și au la bază tehnologia blockchain.
Tranzacțiile jucătorilor rămân pe Blockchain, care introduce anonimatul. În continuare cazinourile stradale acceptă plăți în numerar și se regăsesc în orașe precum Las Vegas. În schimb cazinourile online implementează noi metode de plată, mai sigure și chiar descentralizate cum sunt criptomonedele.
Securitatea blockchain este, de asemenea, indispensabilă, deoarece tehnologia alimentează acum plățile sigure în cazinouri. Multe cazinouri online au portofele cu criptomonede pentru a permite utilizatorilor să beneficieze de plăți online sigure în cadrul sistemelor blockchain. Web 3.0 este viitorul internetului!