E sezonul gutuilor „amărui, cu puf galben, ca de pui”
Gutuile sunt fructele vedete ale toamnei. Ele vin cu o aromă deosebită, dar și cu multe beneficii. Sunt indicate în cura de slăbire, pentru reglarea tensiunii arteriale și atenuarea simptomelor anxietății.
Beneficii
- Calmează simptomele gastrointestinale: fibrele din gutui elimină toxinele din colon și protejează membrana stomacului.
- Au proprietăți antiinflamatoare: datorită conținutului bogat în vitamina C, gutuile întăresc sistemul imunitar și au efect antiinflamator. Se recomandă o cură de gutui coapte pentru atenuarea durerilor reumatismale, mai ales în perioada sezonului rece. Specialiștii recomandă, în sezonul rece, consumul unei gutui pe zi. Aceasta previne inflamațiile gâtului, iar semințele măcinate calmează tusea și bronșita. 100 de grame de gutuie = 37% din doza zilnică de vitamina C.
- Fierte sau crude, sunt recomandate pentru reducerea senzației de greață și a vărsăturilor, în cazul femeii însărcinate.
- Potasiul din aceste fructe reglează tensiunea arterială, reducând riscul de ateroscleroză și de infarct.
- Prin conținutul bogat în fier, cupru și zinc, contribuie la producerea de celule roșii , stimulând circulația sangvină.
- Bogate în antioxidanți, sunt indicate în prevenirea multor boli, dar mai ales a cancerului.
Și la beneficiile asociate cu aceste minunate fructe mai trebuie adăugat că: reduc ridurile, stimulează creșterea părului, previn reacțiile alergice și împrospătează respirația.
Dar să nu omitem că gutuile au un conținut caloric redus, fiind ideale în dietele de slăbit: 100 de grame de gutuie = 57 de calorii. Pentru cura de slăbire, se recomandă să fie puțin fierte sau coapte într-o tavă, la cuptor, fără alte adaosuri.
Gutuile sunt bune crude, ușor fierte sau coapte. Sunt ideale în gemuri, dulcețuri, marmelade, jeleuri, peltea, compot. Sunt folosite în diverse tarte și plăcinte.
De asemenea, gutuile coapte sunt folosite ca garnitură la friptura de curcan sau pui, conferind acestora o aromă și un gust deosebit. Toamna târziu, la începutul Postului Crăciunului, este foarte apreciată mâncarea de gutui.
Cu nuci și stafide…
Sunt delicioase gutuile coapte cu scorțișoară, miere, nuci, stafide… Iată și o rețetă de gutui coapte cu nuci și stafide: 3 gutui, 100g stafide, 100 g miez de nucă, 2 linguri de miere, 2 linguri de unt topit.
Se obține un amestec din nuci pisate, stafide, miere și unt. Gutuile, bine spălate, sunt scobite și se umplu cu acest amestec. Se pun la cuptor învelite în aluminiu, pentru circa 30 de minute.