De ce părinții ar trebui să fie calmi cu copiii

Publicat: 10 nov. 2024, 21:18, de Magda Marincovici, în Educație , ? cititori
De ce părinții ar trebui să fie calmi cu copiii

Părinții au adesea dificultăți în menținerea calmului în fața unor atitudini ale copiilor lor. Cu toate acestea, conform rezultatelor unui recent studiu, părinții sunt îndemnați să facă efortul de a-și păstra calmul mai ales în aceste situații.

Studiul, realizat la Universitatea din Michigan, a fost publicat în JAMA Pediatrics. Autorii studiului au încercat să arate că, dacă au existat anumite „perioade sensibile” în copilărie cu o severitate excesivă din partea părinților, acestea ar putea avea consecințe asupra creierului copiilor.

A înțelege aceste perioade sensibile poate să ajute la elaborarea unor strategii de intervenție eficientă, spune Luke Hyde, profesor de psihologie și autorul acestui studiu.

Realizat cu 173 de familii, pe o perioadă de 21 de ani, în zona Detroit, acest studiu oferă multe rezultate convingătoare. Potrivit cercetătorilor implicați în acest studiu, comportamentele severe ale părinților în perioada preșcolară au un impact negativ asupra dezvoltării globale a creierului copiilor. Același mod de a se comporta din partea părinților în primii ani de școală are efecte asupra unei zone a creierului care reglează și gestionează emoțiile.

Perioada preșcolară, sensibilă pentru copii

Studiul subliniază că atitudinea dură a părinților are un impact asupra creierului copiilor, mai ales la vârste mici. În schimb, părinții calmi, care sunt apropiați de copiii lor, care sunt un suport pentru aceștia, au un efect pozitiv asupra sănătății mintale, mai ales în perioada adolescenței.

„Deoarece aceste experiențe negative pot mări riscul ulterior de depresie și anxietate”, subliniază Michael Cleanthis, implicat în acest studiu.

„În relația copil–părinte „este dezastruoasă atitudinea incoerentă şi diferită a părinţilor”, avertizează psihologul Mirela Zivari, care subliniază că părinții sunt primul și cel mai important model de viață pentru cei mici.

Uneori, se ajunge la pedeapsă, mai spune psihologul Mirela Zivari. Pedeapsa trebuie să fie proporțională cu greșeala și în niciun caz să nu umilească. De asemenea, pedeapsa nu trebuie considerată soluția miraculoasă și nu trebuie să ia locul comunicării permanente, convingătoare și calme între părinte și copil.