Reclamele Meta, țintite în funcție de starea emoțională a utilizatorilor: Acuzații grave ale unui fost director Facebook

Publicat: 12 apr. 2025, 06:30, de Călin Alice, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Reclamele Meta, țintite în funcție de starea emoțională a utilizatorilor: Acuzații grave ale unui fost director Facebook
Sursă foto: freepik.com / Logo Meta

Sarah Wynn-Williams, fost director de politici publice globale pentru Facebook, a declarat că reclamele Meta sunt țintite în funcție de starea emoțională a utilizatorilor. Acuzația a fost făcută în timpul unei audieri în fața senatorilor americani și reiterată în cartea acesteia.

Dezvăluiri șocante: Reclamele Meta, țintite în funcție de starea emoțională

În timpul audierii axată în mare parte pe relațiile Meta cu China, senatorii au insistat să afle detalii despre Instagram și practicile companiei față de copii, notează TechCrunch. Răspunzând unei întrebări, Sarah Wynn-Williams a admis că Meta a țintit tineri cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani cu reclame atunci când aceștia se simțeau deprimați sau fără valoare.

„Putea identifica momentele în care se simțeau inutili, neajutorați sau ca un eșec, iar [Meta] lua acele informații și le împărtășea cu agenții de publicitate”, a declarat Wynn-Williams în fața subcomisiei pentru crimă și terorism din cadrul Comitetului Judiciar.

Pentru agenții de publicitate, momentele de vulnerabilitate emoțională sunt cea mai bună oportunitate de a-și promova produsele. Studiile de piață arată că oamenii sunt mai predispuși la cumpărături atunci când nu se simt bine cu ei înșiși.

Wynn-Williams a oferit exemple concrete, afirmând că adolescenții cu probleme de încredere în aspectul fizic erau vizați cu reclame pentru pierderea în greutate.

Fostul director a susținut că Meta era conștientă că utilizatorii cu vârste între 13 și 17 ani reprezentau un segment vulnerabil, dar „foarte valoros” pentru agenții de publicitate. Ea a menționat chiar că un lider din companie i-a spus că Meta deține „cel mai valoros segment al populației” pentru advertiseri: adolescenții.

Reacția Meta și implicațiile privind protecția online a minorilor

Într-o declarație oficială, Meta a negat vehement acuzațiile lui Wynn-Williams, numindu-le „divorțate de realitate și pline de afirmații false”. În ceea ce privește acuzațiile legate de adolescenți, compania a răspuns:

„Știm că părinții sunt îngrijorați de experiențele nepotrivite pe care le pot avea copiii lor online, motiv pentru care facem schimbări semnificative în experiența Instagram pentru zeci de milioane de adolescenți cu noul program Teen Accounts. Aceste conturi oferă adolescenților protecții integrate pentru a limita automat cine îi contactează și conținutul pe care îl văd, iar adolescenții sub 16 ani au nevoie de permisiunea părinților pentru a modifica unele setări ale contului. De asemenea, oferim părinților mai mult control asupra utilizării Instagram de către copiii lor adolescenți, cu posibilitatea de a vedea cu cine conversează aceștia și de a-i împiedica să folosească aplicația mai mult de 15 minute pe zi sau pentru anumite perioade de timp, cum ar fi în timpul școlii sau al nopții.”

Meta a făcut referire și la o declarație din 2017, în care nega țintirea reclamelor pe baza stării emoționale. Aceștia au afirmat că analiza de piață menționată nu a fost niciodată folosită în acest scop iar țintirea reclamelor s-a bazat pe date anonime și agregate.

Dacă acuzațiile lui Wynn-Williams se dovedesc adevărate, ele ar putea avea implicații semnificative pentru reglementările privind publicitatea online și protecția consumatorilor.

Meta este compania care deține și operează platformele Facebook, Instagram și WhatsApp.