WEF: Accelerarea tranziției la Inteligența Artificială (AI) este determinantă: Poate fi un plan pentru mediul de afaceri și guverne
La Forumul Economic Mondial (WEF), care se desfășoară la Davos, a fost lansată o nouă serie de rapoarte ,,Industries in the Intelligent Age”, care oferă informații aplicabile privind adoptarea responsabilă și la scară largă a Inteligenței Artificiale (AI), în sectoare critice.
Factori fundamentali puternici și colaborarea între industrii sunt esențiali pentru implementarea eficientă a AI, la fel ca și programele de dezvoltare profesională și alte inițiative pentru pregătirea forțelor de muncă.
Forumul lansează și Frontier MINDS, un program care își propune să evidențieze și să extindă soluții AI de mare impact pentru provocările globale, cu un prim grup anunțat în 2025.
Alianța pentru Guvernarea AI a Forumului Economic Mondial a lansat, pe 22 ianuarie, seria de rapoarte ,,Industries in the Intelligent Age”, care oferă o hartă detaliată pentru afaceri și guverne pentru a adopta și cuantifica inteligența artificială (AI).
Cele nouă rapoarte explorează tendințele industriei, evidențiază aplicațiile de succes și identifică principalii factori care permit adoptarea AI, oferind informații utile pentru stimularea inovației, creșterea competitivității și promovarea unei creșteri durabile.
Pe baza acestei serii de rapoarte, Forumul a introdus și Frontier MINDS (Solutii Semnificative, Inteligente, Noi, Deployabile), o nouă platformă pentru scalarea cazurilor de utilizare a AI de mare impact din întreaga lume.
Programul își propune să susțină soluții pentru provocările globale, precum accesul echitabil la sănătate, schimbările climatice, tranziția către energie durabilă, lanțurile de aprovizionare reziliente și transformarea forței de muncă.
Ca parte a acestui demers, Alianța pentru Guvernarea AI colaborează cu inițiativa GAEA (Giving to Amplify Earth Action) a Forumului pentru a promova soluții AI orientate spre impactul asupra climei și gestionarea durabilă a averii. Nominalizările pentru Frontier MINDS sunt acum deschise, iar primul grup va fi anunțat la Întâlnirea Anuală a Forumului Economic Mondial a Noilor Campioni din 2025.
„AI are un potențial transformator de a rezolva cele mai presante provocări ale societății, dar pentru a debloca acest potențial este nevoie de politici informate, adaptabile și responsabile”, a spus Cathy Li, Șefa AI, Date și Metavers, Forumul Economic Mondial.
„Noua noastră serie de rapoarte și programul Frontier MINDS își propun să ofere liderilor din industrie și factorilor de decizie informațiile necesare pentru a dezvolta și scalabiliza soluții AI care pot stimula progresul societal și economic durabil, asigurându-se în același timp că nimeni nu este lăsat în urmă.”, a subliniat aceasta.
Seria de rapoarte ,,Industries in the Intelligent Age” include cinci documente axate pe industrii și funcții specifice și alte patru rapoarte care explorează tendințe trans-sectoriale sau regionale, oferind în ansamblu o viziune completă asupra potențialului transformator al AI și asupra modului de a-l valorifica.
„Inteligența artificială este o forță transformatoare care conduce decizii mai inteligente și deschide noi posibilități în diverse industrii”, a spus Ramon Laguarta, Director Executiv al PepsiCo. „De la lanțuri de aprovizionare durabile la experiențe personalizate ale consumatorilor, AI este integrată în operațiunile PepsiCo pentru a stimula inovația și impactul. Seria de rapoarte a Forumului Economic Mondial oferă ghiduri esențiale pentru implementarea responsabilă a AI, promovând colaborarea și soluțiile care susțin creșterea afacerilor, livrând în același timp beneficii semnificative pentru societate.”, consideră acesta.
Seria de rapoarte abordează, de asemenea, diferite provocări legate de AI, cum ar fi barierele de scalabilitate, infrastructura fragmentată, accesul limitat la date, pregătirea forței de muncă, preocupările etice, cerințele crescute de energie și încrederea în sistemele AI.
Alianța pentru Guvernarea AI abordează aceste probleme pe întregul lanț valoric al AI, completând seria cu un accent dedicat asupra guvernanței și reglementărilor pentru a asigura o abordare holistică a avansării responsabile a AI. Alianța va construi pe aceste informații, abordând provocările sistemice ridicate de AI, reunind părțile interesate pentru a crea soluții colaborative pentru aceste și alte probleme.
„Vom vedea tot mai multe aplicații ale AI industriale care transformă producția, infrastructura, transportul sau sectorul energetic și de sănătate”, a spus Roland Busch, Director Executiv al Siemens AG. „Această tehnologie apare într-un moment critic, în care industriile se confruntă cu penurii de forță de muncă calificată, iar productivitatea stagnează în majoritatea economiilor avansate. Deblocarea întregului său potențial va necesita colaborare între industrii pentru a asigura că AI creează o creștere durabilă și stimulează inovația semnificativă.”, relevă Busch.
Rapoarte trans-sectoriale sau regionale ,, Industries in the Intelligent Age” Cross-Industry evidențiază potențialul AI de a remodela industriile și de a redefini crearea de valoare, subliniind provocarea scalării AI. Propune un cadru de adoptare responsabilă care încurajează învățarea comună și inovația și abordează factori-cheie precum încrederea, talentul, securitatea cibernetică și colaborarea între industrii.
Un raport despre securitatea cibernetică descrie cele mai bune practici pentru securizarea sistemelor AI, concentrându-se pe o abordare bazată pe riscuri. Recomandările includ menținerea unui inventar AI, securizarea etapelor pre- și post-dezvoltare și stabilirea unei guvernanțe puternice cu implicarea conducerii.
Raportul despre energie explorează impactul AI asupra consumului de energie și obiectivelor de net-zero, subliniind îngrijorările legate de cerințele energetice în creștere ale AI, dar și oportunitățile și strategiile de utilizare a AI pentru optimizarea utilizării energiei și susținerea decarbonizării, solicitând totodată reglementări și stimulente financiare pentru implementarea durabilă a AI.
Raport regional Specific: China analizează ambiția Chinei de a conduce în domeniul AI, cu planuri de a dezvolta industria AI la 140 de miliarde de dolari până în 2030. Discută despre factori-cheie precum sprijinul guvernamental și investițiile industriale, dar și despre provocări precum cerința crescândă de talente AI și necesitatea colaborării internaționale.
Rapoarte specifice sectorului și funcției
Producție Avansată și Lanțuri de Aprovizionare analizează rolul AI în revoluționarea producției globale, abordând provocări precum penuria de forță de muncă și preocupările legate de sustenabilitate.
Media, Divertisment și Sport explorează impactul AI generativ asupra creativității, optimizării veniturilor și angajamentului în aceste industrii.
Sănătatea analizează rolul AI în îmbunătățirea livrării serviciilor de sănătate și a eficienței sistemului.
Servicii financiare revizuiește AI în serviciile financiare, concentrându-se pe transparența datelor, confidențialitatea, securitatea cibernetică și lacunele din politici.
Transport subliniază rolul AI în decarbonizarea logisticii de marfă, recomandând optimizarea rutelor și utilizarea capacităților pentru transport mai ecologic.
Întâlnirea Anuală a Forumului Economic Mondial 2025, care are loc la Davos-Klosters între 20 și 24 ianuarie, reunește lideri globali sub tema „Colaborarea pentru Era Inteligentă”. Întâlnirea va stimula noi parteneriate și perspective pentru a modela un viitor mai durabil și mai incluziv într-o eră a tehnologiilor în continuă avansare, concentrându-se pe cinci domenii-cheie: Reimaginarea Creșterii, Industriile în Era Inteligentă, Investiția în Oameni, Protejarea Planetei și Reconstruirea Încrederii.