WEF avertizează: Doar 17 la sută din țintele de dezvoltare sustenabilă la nivel global au fost atinse

Publicat: 27 sept. 2024, 18:22, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
WEF avertizează: Doar 17 la sută din țintele de dezvoltare sustenabilă la nivel global au fost atinse

Forumul Economic Mondial (WEF) avertizează că, în prezent, doar 17% dintre țintele obiectivelor de dezvoltare durabilă, la nivel global (ODD), sunt pe drumul cel bun pentru 2030, aproape jumătate înregistrând progrese minime sau moderate, iar peste o treime au stagnat sau, iar în unele cazuri, chiar au regresat.

Ca răspuns la această situație, WEF a mobilizat o colaborare public-privată urgentă pentru a promova aceste obiective vitale și a impulsiona acțiuni, parteneriate și inovație în domeniul durabilității. Aceste inițiative și comunitățile lor cheie s-au întâlnit pentru a-și avansa activitatea la întâlnirile cu impact asupra dezvoltării durabile.

„Ne aflăm în pragul erei inteligente, o eră definită prin îmbinarea inteligenței artificiale și a tehnologiilor de ultimă oră în viața de zi cu zi”, a declarat Klaus Schwab, fondator și președinte al Forumului Economic Mondial.

„Această transformare radicală prezintă un paradox profund: aceleași tehnologii care oferă o promisiune extraordinară pentru o creștere, inovare și progres uman fără precedent riscă, de asemenea, să adâncească diviziunile și să exacerbeze inegalitățile.”

„Dacă nu colaborăm cu natura, nu vom putea controla schimbările climatice”, a declarat Maria Susana Muhamad, ministrul mediului și dezvoltării durabile al Columbiei și președinte al Conferinței ONU pentru biodiversitate (COP16), adăugând că crearea mediul politic corect și obținerea acceptului social este important pentru a „începe să avem discuții mai democratice despre problemele legate de biodiversitate”.

„Întâmpinarea provocării crizei climatice este cea mai mare oportunitate economică pe care planeta a cunoscut-o de la Revoluția Industrială. Totul trebuie schimbat. Trebuie să câștigăm această bătălie”, a declarat John F. Kerry, trimis special prezidențial pentru climă (2021-2024), Departamentul de Stat al SUA.

Peste 1.400 de lideri mondiali s-au reunit, la New York, pentru a avansa progresul în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite.

Întâlnirile au servit ca o platformă crucială pentru colaborarea public-privată, au prezentat anunțuri cheie în jurul a trei teme mari: tehnologii și dezvoltare de frontieră; capital uman și creștere; și acțiunea climatică, protecția naturii și tranziția energetică.

Forumul Economic Mondial și partenerii săi au lansat sau au avansat aproximativ 20 de inițiative și rapoarte legate de ODD-urile ONU.

,,Într-o lume care se confruntă cu schimbări geopolitice, economice și de mediu semnificative, Forumul Economic Mondial a reunit peste 1.400 de lideri de afaceri, factori de decizie, lideri ai organizațiilor internaționale și ale societății civile, inovatori și antreprenori sociali pentru întâlnirile sale cu impact asupra dezvoltării durabile. Întâlnirile au servit ca o platformă crucială pentru colaborarea public-privată, unde au fost prezentate anunțuri cheie și au fost făcute discuții publice în sprijinul atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite.

În prezent, doar 17% dintre țintele ODD sunt pe drumul cel bun pentru 2030, aproape jumătate înregistrând progrese minime sau moderate, iar peste o treime au stagnat sau, în unele cazuri, au regresat. Ca răspuns, Forumul a mobilizat o colaborare public-privată urgentă pentru a promova aceste obiective vitale și a impulsiona acțiuni, parteneriate și inovație în domeniul durabilității. Aceste inițiative și comunitățile lor cheie s-au întâlnit pentru a-și avansa activitatea la întâlnirile cu impact asupra dezvoltării durabile”, arată un comunicat WEF, remis, vineri, redacției.

Participanții s-au implicat în discuții la nivel înalt pe teme legate de ODD, inclusiv tehnologii și dezvoltare de frontieră; capital uman și creștere; acțiunea climatică, protecția naturii și tranziția energetică. Întâlnirile au evidențiat apariția erei inteligente, condusă de progresele tehnologice și rolul tehnologiei în stimularea progresului în ODD, importanța creșterii durabile și necesitatea unei acțiuni colaborative. A fost anunțată o etapă majoră în ceea ce privește incluziunea digitală, precum și o actualizare a perspectivelor economice globale.

Tehnologii de frontieră și dezvoltare

Sesiunile s-au concentrat pe IA pentru binele global, îmbunătățirea rezultatelor sociale în dezvoltarea urbană și sănătate. Alianța Globală a Forumului pentru Sănătatea Femeii a lansat o comunitate de lideri mondiali seniori angajați să reducă decalajul în materie de sănătate a femeilor. Forumul a lansat raportul Closing Health Gaps through Collaborative Action, care evidențiază abordările bazate pe loc ca un instrument puternic pentru crearea de comunități mai sănătoase, mai incluzive și mai rezistente.

Alte rapoarte lansate au inclus Îmbunătățirea rezultatelor sociale în dezvoltarea urbană: un manual pentru practicieni, care ghidează părțile interesate ale comunității în planificarea și livrarea proiectelor de dezvoltare urbană la scară largă care creează și sporesc valoare socială.

Au fost publicate date despre Investițiile la scară în infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice, care subliniază strategiile cheie pe care guvernele orașelor le pot face pentru a sprijini extinderea infrastructurii de încărcare și a încuraja investițiile.

Raportul Quantum for Society: Meeting the Ambition of the SDGs crește gradul de conștientizare cu privire la puterea tehnologiilor cuantice de a stimula dezvoltarea globală. Forumul a găzduit, de asemenea, un eveniment paralel al ONU în cursul săptămânii privind tehnologiile cuantice și a lansat Quantum Applications Hub, o platformă pentru lideri pentru a aborda provocările la scară planetară și a modela un ecosistem cuantic scalabil și incluziv.

„Tehnologiile emergente, cum ar fi inteligența artificială generativă, au potențialul de a transforma enorm economii, societăți și industrii”, a declarat Landry Signé, Senior Fellow, Brookings Institution.

„Pentru a implementa inteligența artificială în mod eficient, nu există o abordare universală pentru toate guvernele”, a declarat Omar Sultan Al Olama, ministrul de stat pentru inteligență artificială, economie digitală și aplicații de lucru la distanță al Emiratelor Arabe Unite.

„Accentul Emiratelor Arabe Unite este să implementeze inteligența artificială nu doar pentru creșterea productivității, ci și pentru îmbunătățirea calității vieții.”

 

Tot despre AI, Yann LeCun, vicepreședinte și om de știință șef în inteligență artificială (AI) la Meta, a declarat: „Ceea ce avem nevoie este o infrastructură deschisă foarte simplă – gândiți-vă la aceasta ca la Wikipedia pentru AI. Sunt necesare sisteme – astfel încât să le ofere oamenilor capacitatea de a construi sisteme care sunt utile pentru populațiile locale.”

 

„Ceea ce mă entuziasmează cel mai mult este explozia tehnologiei informației și modul în care aceasta poate fi aplicată în domeniul sănătății, cu atât mai mult cu AI. Dacă o facem corect, aceasta va fi super incluzivă”, a adăugat Shobana Kamineni, director promotor, Apollo Hospitals Enterprise.

„Investiția în sănătatea femeilor nu este doar un imperativ moral, ci și o mișcare strategică care contribuie la o lume mai incluzivă, mai prosperă și mai rezistentă”, a declarat Helen Clark, președintele Consiliului de administrație al Parteneriatului pentru sănătatea mamei, nou-născuților și copilului și prim-ministrul New York. Zeelandă (1999-2008).

 Capital uman și creștere

Raportul Chief Economists Outlook din septembrie 2024 a oferit motive pentru optimism datorită relaxării inflației și a comerțului global rezistent, subliniind în același timp presiunea asupra economiilor legate de nivelul datoriei și provocările fiscale. Participanții au pledat pentru incluziunea digitală, iar Alianța EDISON, o inițiativă a Forumului Economic Mondial, a anunțat că a conectat cu succes peste 1 miliard de oameni la nivel global – înaintea obiectivului său inițial pentru 2025 – la servicii digitale esențiale în sănătate, educație și finanțe, în peste 100 de persoane. ţări.

„Economia globală se poate stabiliza, dar provocările fiscale continuă să prezinte riscuri semnificative”, a declarat Saadia Zahidi, director general, Forumul Economic Mondial. „Abordarea acestor provocări necesită eforturi coordonate din partea factorilor de decizie și a părților interesate pentru a se asigura că redresarea economică nu este subminată de aceste presiuni. Acum este momentul pentru soluții pragmatice care pot consolida atât reziliența fiscală, cât și creșterea pe termen lung.”

„Toată lumea, indiferent unde s-a născut sau unde locuiește, ar trebui să aibă acces la serviciile digitale care sunt esențiale pentru viața în secolul 21”, a declarat Hans Vestberg, președinte, Alianța EDISON și președinte și director executiv, Verizon. „A se asigura că toată lumea poate intra online este o provocare prea mare pentru orice companie sau guvern, așa că Alianța EDISON reunește oamenii pentru a găsi soluții practice, bazate pe comunitate, care se pot extinde la nivel global.”

Capitalul uman a fost o temă de bază pentru săptămâna, cu mai multe întâlniri de inițiativă, inclusiv Requalificare Revoluție, Educație 4.0 și TeachAI, care au impulsionat angajamentele publice și private, iar Sprintul de paritate de gen și Inițiativa pentru locuri de muncă, care au promovat activitatea lor. În plus, o carte albă care oferă un cadru pentru facilitarea tranziției locurilor de muncă, a evidențiat modul în care capacitatea lucrătorilor de a trece la noi roluri devine din ce în ce mai critică – nu numai pentru menținerea ocupării forței de muncă și pentru promovarea mobilității sociale, ci și pentru productivitatea economică și bunăstarea oamenilor.

Fundația Schwab a anunțat că 11 companii s-au alăturat angajamentului său Rise Ahead. Prin susținerea angajamentului, companiile își propun colectiv să-și sporească angajamentul în inovarea socială și să susțină în mod semnificativ economia socială până în 2030, în conformitate cu ODD. Participanții s-au concentrat, de asemenea, asupra modului în care întreprinderile și guvernele pot colabora pentru a crea cadre comerciale care promovează dezvoltarea economică, sprijinind în același timp tehnologiile de generație următoare și asigurând durabilitatea mediului.

Acțiunea climatică, protecția naturii și tranziția energetică

Participanții au explorat strategii de stimulare a comerțului ecologic, iar la o sesiune privind punerea în practică a angajamentelor COP-urilor, care a inclus viitorul președinte COP16 pentru Biodiversitate, au discutat despre modul în care sectoarele public și privat trebuie să adopte o abordare coordonată în vederea viitoarelor summit-uri de mediu ale ONU privind biodiversitate, climă și sol.

„Există o intersecție între comerț și durabilitate și trebuie să folosim mai bine comerțul pentru a susține decarbonizarea și a sprijini tranziția energetică”, a declarat Børge Brende, președintele Forumului Economic Mondial.

„Nu putem rezolva singuri problema biodiversității, a climei sau a degradării terenurilor”, a spus Ibrahim Thiaw,

Subsecretarul general al Națiunilor Unite, Convenția Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării, adăugând că cele trei summit-uri viitoare „sunt o oportunitate de a avea o viziune mai holistică în abordarea acestor probleme”.

Inițiativa GAEA (Giving to Amplify Earth Action) susținută de Forum a anunțat lansarea premiilor sale 2025 pentru a recunoaște parteneriatele inovatoare care stimulează schimbarea sistemelor în sprijinul obiectivelor ambițioase în materie de climă și natură. De asemenea, a anunțat un nou fond de talente climatice în Asia pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor de tranziție și a publicat un raport despre rolul filantropiei corporative în accelerarea tranzițiilor la climă și natură.

„Țări precum India au în continuare cea mai mare parte a creșterii economice înaintea noastră”, a declarat Sumant Sinha, președinte și director executiv, ReNew Private Limited. „Dacă vom urma aceeași cale ca țări dezvoltate, va duce la emisii mai mari. Trebuie să urmăm o altă traiectorie și care trebuie să se bazeze pe energie curată.”

Global Plastic Action Partnership (GPAP), platforma Forumului Economic Mondial pentru transpunerea angajamentelor privind poluarea cu plastic în acțiuni concrete, a salutat două noi parteneriate naționale cu Republica Dominicană și Paraguay, în timp ce First Movers Coalition (FMC), un parteneriat global public-privat. lansat de Forum și guvernul Statelor Unite, a anunțat că a atins piatra de hotar de 100 de membri ai industriei.

UpLink, platforma de inovare deschisă a Forumului, a anunțat câștigătorii Sustainable Mining Challenge și a lansat o a doua provocare pentru a genera și promova inovații care aduc durabilitate în sectorul minier. Alliance of CEO Climate Leaders a anunțat o reducere cu 10% a reducerilor agregate ale emisiilor între 2019 și 2022, obținând în același timp o creștere a veniturilor cu 18%.

„Este nevoie de un lider îndrăzneț și decisiv pentru a accelera tranzițiile net zero, pozitive pentru natură”, a declarat Gim Huay Neo, Managing Director, World Economic Forum. „În ultimii trei ani, Alianța CEO-ului liderilor climatici a redus cu succes cu 10% din emisiile sale totale – echivalent cu emisiile anuale ale Franței – în timp ce a crescut veniturile înainte de creșterea PIB-ului global și a furnizat o valoare semnificativă pentru părțile interesate. Acest lucru demonstrează în mod clar că acțiunile climatice pozitive nu trebuie să vină în detrimentul performanței economice.”

 Despre Sustainable Impact Meetings 2024

Întâlnirile de impact asupra dezvoltării durabile 2024 au loc în perioada 23-27 septembrie la New York. Peste 1.400 de lideri globali din diverse sectoare și zone geografice se vor reuni pentru a evalua și reînnoi acțiunile globale în jurul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite printr-o serie de dialoguri cu mai multe părți interesate orientate spre impact. Întâlnirile sunt o parte integrantă a activității Forumului pe tot parcursul anului privind dezvoltarea durabilă și progresul acesteia.