WEF: Sectorul cibernetic are implicații semnificative pentru organizații și națiuni, și aduce provocări majore

Publicat: 13 ian. 2025, 14:43, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
WEF: Sectorul cibernetic are implicații semnificative pentru organizații și națiuni, și aduce provocări majore

Raportul Global Cybersecurity Outlook 2025 al Forumului Economic Mondial, făcut public pe 13 ianuarie, evidențiază complexitatea tot mai mare în peisajul cibernetic, care are implicații semnificative pentru organizații și națiuni.

Această complexitate apare din creșterea rapidă a tehnologiilor emergente, incertitudinea geopolitică predominantă, evoluția amenințărilor, provocările de reglementare, vulnerabilitățile în interdependența lanțului de aprovizionare și decalajul tot mai mare de competențe cibernetice.

Creșterea complexității exacerbează și mai mult inechitatea cibernetică, adâncind diviziunea dintre economiile dezvoltate și cele emergente, extinzând disparitățile sectoriale și lărgind decalajul dintre organizațiile mari și cele mici.

„Spațiul cibernetic este mai complex și mai provocator decât oricând din cauza progreselor tehnologice rapide, a sofisticarii în creștere a criminalilor cibernetici și a lanțurilor de aprovizionare profund interconectate. Global Cybersecurity Outlook echipează liderii cu perspective esențiale pentru a aborda aceste provocări și pentru a consolida reziliența cibernetică”, a declarat Jeremy Jurgens, Managing Director. Forumul Economic Mondial. „Colaborarea dintre părțile interesate din sectorul public și privat este esențială pentru a asigura beneficiile digitalizării pentru toți.”, arată un raportul Forumului Economic Mondial (WEF), remis, luni, redacției.

Raportul identifică factorii cheie care conduc la accelerarea complexității și impredictibilității în peisajul cibernetic, împreună cu perspective asupra impactului lor cumulativ asupra poziției de securitate cibernetică atât organizațională, cât și națională. Acestea includ:

Interdependențe legate de riscul lanțului de aprovizionare: creșterea interdependenței introduce vulnerabilități în lanțurile de aprovizionare interconectate, contribuind la creșterea complexității în spațiul cibernetic; 54% dintre organizațiile mari consideră provocările lanțului de aprovizionare drept cea mai mare barieră în atingerea rezilienței cibernetice.

Tensiuni geopolitice: tulburările predominante au afectat percepția riscurilor, unul din trei directori executivi menționând spionajul cibernetic și pierderea informațiilor sensibile/furtul de proprietate intelectuală drept principala preocupare, în timp ce 45% dintre liderii cibernetici sunt îngrijorați de perturbarea operațiunilor și a proceselor de afaceri. .

Securitatea în era inteligentă: există un paradox între recunoașterea riscurilor de securitate cibernetică bazate pe inteligență artificială și implementarea rapidă a inteligenței artificiale fără garanțiile de securitate necesare pentru a asigura rezistența cibernetică. În timp ce 66% dintre organizații se așteaptă ca AI să aibă un impact major asupra securității cibernetice în 2025, doar 37% raportează că au în vigoare procese pentru a evalua securitatea instrumentelor AI înainte de implementare.

Evoluția peisajului amenințărilor: nivelul fără precedent de sofisticare a amenințărilor cibernetice, activat de tehnologiile emergente, îmbunătățește capacitatea actorilor rău intenționați de a opera escrocherii și atacuri de inginerie socială, de a genera dezinformare și de a executa ransomware într-un ritm, o amploare și o scară nemaivăzute până acum.

Aproape 47% dintre organizații menționează progresele adverse susținute de GenAI drept principala lor preocupare.

Reglementări: în timp ce reglementările întăresc reziliența cibernetică, 76% dintre CISO la Reuniunea anuală din 2024 privind securitatea cibernetică au raportat că fragmentarea reglementărilor introduce provocări semnificative de conformitate.

Provocări ale forței de muncă: Din 2024, deficitul de competențe cibernetice a crescut cu 8%, două din trei organizații neavând talent și abilități esențiale pentru a-și îndeplini cerințele de securitate; doar 14% dintre organizații au încredere că au oamenii și abilitățile de care au nevoie astăzi.

„Amenințările la adresa securității cibernetice sunt mai complexe și mai imprevizibile decât oricând și pot avea un impact direct asupra stabilității financiare a unei organizații. Forța perturbatoare a AI, împreună cu vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare și tensiunile geopolitice, solicită o abordare mai proactivă și colaborativă pentru a asigura o poziție puternică de rezistență cibernetică în toate industriile”, a declarat Paolo Dal Cin, Global Lead, Accenture Security. „Liderii de conducere trebuie să adopte încă de la început o mentalitate care pune în primul rând securitatea pentru a aborda cu încredere aceste provocări, cu securitatea cibernetică ca un factor care menține afacerile și organizațiile noastre rezistente.”, subliniază raportul.

Raportul solicită o schimbare a perspectivei de la securitatea cibernetică la reziliența cibernetică îmbunătățită – capacitatea unei organizații de a atenua impactul incidentelor cibernetice semnificative asupra obiectivelor și obiectivelor sale.  În plus, subliniază importanța evaluării riscurilor cibernetice dintr-o perspectivă socioeconomică, care este esențială pentru organizații și națiuni să aloce eficient resursele și să-și consolideze rezistența împotriva amenințărilor cibernetice.

„Atacurile cibernetice din 2022 asupra Costa Rica au servit ca un semnal de alarmă, subliniind necesitatea unei schimbări fundamentale în recunoașterea securității cibernetice ca o investiție critică pentru viitor, mai degrabă decât o simplă cheltuială”, a declarat Paula Bogantes Zamora, ministrul științei, inovației. , Tehnologie și Telecomunicații din Costa Rica. „Prin această călătorie, am recunoscut nevoia de a ne consolida ecosistemele prin colaborarea cu vecinii noștri pentru a spori rezistența nu numai în Costa Rica, ci și în întreaga regiune.”, arată documentul WEF.

Global Cybersecurity Outlook 2025 oferă o analiză cuprinzătoare a complexităților crescânde ale securității cibernetice, cu informații utile pentru a ajuta liderii să navigheze în spațiul cibernetic în continuă schimbare. Raportul subliniază necesitatea eforturilor de colaborare în întregul ecosistem pentru a securiza rețelele interconectate esențiale pentru economia noastră digitală și pentru a aborda în mod eficient deficitul tot mai mare de competențe de securitate cibernetică. De asemenea, explorează implicațiile economice ale securității cibernetice și evidențiază rolul critic al conducerii în prioritizarea securității cibernetice ca factor de bază al afacerii.

Reuniunea anuală din 2025 a Forumului Economic Mondial, va avea loc la Davos-Klosters, Elveția, între 20 și 24 ianuarie, și va reuni lideri mondiali sub tema Colaborare pentru era inteligentă.

Întâlnirea va stimula noi parteneriate și perspective pentru a modela un viitor mai durabil și mai incluziv într-o eră a tehnologiei care avansează rapid, concentrându-se pe cinci domenii cheie: Reimaginarea creșterii, Industriile în era inteligentă, Investiția în oameni, Protecția planetei și Reconstruirea încrederii .