WGC: Rezultatul alegerilor din SUA poate avea un impact profund asupra performanței aurului

Publicat: 25 iul. 2024, 16:12, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
WGC: Rezultatul alegerilor din SUA poate avea un impact profund asupra performanței aurului

Statele Unite ale Americii urmează să găzduiască, în aproximativ patru luni, scrutinul de alegeri prezidențiale. Acestea vor fi primele alegeri la care avem avantajul de a ști cum a funcționat aurul în timpul administrației lui Trump și sub actuala președinție Biden, presupunând o continuare a politicilor. Având în vedere rolul esențial pe care SUA îl joacă în economia globală, rezultatul alegerilor poate avea un impact profund asupra performanței aurului, arată o analiză a Consiliului Mondial al Aurului (GWC).

În acest context, investitorii se întreabă despre efectul alegerilor asupra aurului. Ca atare, am analizat efectul incertitudinii geopolitice sporite asupra activului, performanța aurului în ultimele două administrații și implicațiile pentru cererea fizică de aur. Având în vedere rolul esențial al SUA în economia globală, împreună cu incertitudinile geopolitice predominante, viitoarele alegeri prezidențiale sunt văzute de mulți ca un moment decisiv cu implicații de anvergură, explică experții.

În prezent, republicanii conduși de Donald Trump sunt în fruntea sondajelor, dar rezultatul este departe de a fi asigurat. În plus, evenimentele recente din campania electorală – atât tentativa de asasinare a președintelui Trump, cât și a președintelui Biden demisia din cursa prezidențială – au crescut nivelul de incertitudine pentru un electorat american deja divizat. În acest context, investitorii se întreabă despre efectul alegerilor asupra aurului.

Analiza noastră sugerează că, în timp ce cererea de lingouri de aur și monede din SUA pare să crească, în medie, în timpul președințiilor democrate, acest lucru nu este cazul altor segmente ale cererii de investiții. În plus, afilierea la partid nu are un impact consistent asupra prețului în timpul alegerilor din SUA.

În schimb, politicile economice, atât interne, cât și externe, ale oricărui președinte sunt mai relevante pentru comportamentul activelor financiare, inclusiv aurul. Și în timp ce, din punct de vedere istoric, alegerile din SUA nu au fost văzute ca un risc geopolitic, atât lumea, cât și electoratul american rămân extrem de polarizați. Acest lucru evidențiază, la rândul său, necesitatea unor acoperiri solide în portofoliile de investitori, un rol pe care aurul îl îndeplinește în mod eficient.

Din punct de vedere istoric, alegerile nu au avut un efect semnificativ sau imediat asupra performanței aurului, dar indiferent de candidatul câștigător, riscurile geopolitice pe termen scurt rămân ridicate și pot servi drept catalizator pentru aur.

Prețul aurului răspunde de obicei la factorii cheie, cum ar fi direcția dolarului american, ratele dobânzilor sau percepția riscului, care pot fi, desigur, influențate de politicile economice, fiscale și monetare ale unei anumite administrații – indiferent de apartenența la partid.

În timp ce analiza noastră se bazează pe precedentul istoric pe termen lung, așteptările cu privire la performanța aurului pot fi influențate și de comportamentul observat în timpul administrației anterioare Trump și a președinției actuale Biden, presupunând o continuare a politicilor.

Impactul alegerilor din SUA asupra performanței prețului aurului

Analiza noastră sugerează că, din punct de vedere istoric, aurul tinde să aibă performanțe sub media sa pe termen lung în perioada din jurul alegerilor prezidențiale din SUA. Dar acest rezultat nu a fost deosebit de consistent.

Există două tendințe opuse. Aurul pare să se descurce ceva mai bine cu șase luni înainte de alegerea unui președinte republican și rămâne neschimbat în perioada post-electorală. În schimb, aurul tinde să aibă performanțe slabe înainte ca un președinte democrat să fie ales și să aibă rezultate chiar sub media sa pe termen lung, în cele șase luni post-electorale.

Cu toate acestea, niciunul dintre aceste rezultate nu este semnificativ statistic. Există puține observații pentru fiecare dintre cazurile analizate și există o variabilitate semnificativă în cadrul rezultatelor. Acest lucru poate sugera că aurul nu răspunde la afilierea de partid a unui președinte ales, ci, mai probabil, reacționează la efectul așteptat al unor politici specifice.

Acest lucru este evidențiat și de faptul că aurul nu evoluează constant, pe parcursul întregului mandat al unui președinte dintr-un partid, față de altul.

În plus, în timp ce analiza noastră arată că cererea SUA pentru lingouri și monede crește considerabil în timpul președințiilor democrate, acest lucru nu este suficient doar pentru a dicta direcția aurului, mai ales că acest rezultat nu este replicat nici în fluxurile ETF-urilor din aur din SUA, și nici poziționarea în contracte futures COMEX.

În general, analiza noastră pe aur și alegerile prezidențiale din SUA sugerează că aurul nu reacționează direct la afilierea la partid sau la schimbările de conducere. Mai degrabă, evidențiază relevanța factorilor macroeconomici globali cheie ai performanței aurului, în contrast cu dinamica locală specifică.

Oare există un glob de cristal, pentru prezicerea viitorului, de această dată ?

În ciuda comportamentului general al aurului în timpul alegerilor, de data aceasta avem avantajul suplimentar de a ști cum a funcționat aurul în timpul administrației anterioare Trump. Chiar dacă Biden nu candida acum pentru realegere, putem analiza comportamentul aurului sub președinția sa presupunând că va exista o continuare a politicilor sale sub o nouă administrație democrată.

Aurul s-a descurcat bine atât în ​​timpul președințiilor Trump, cât și (până în prezent) Biden, printr-o combinație de decizii de politică și factori macroeconomici globale mai largi.

Aurul a crescut cu 60% în timpul președinției lui Trump – în creștere cu aproape 30% înainte de COVID și cu puțin peste 30% în timpul pandemiei. Sub Biden, aurul s-a mutat lateral inițial, dar a câștigat mai mult de 30% pe parcursul mandatului până acum, în primul rând din cauza factorilor macro mai largi și a achizițiilor de la banca centrală.

Alegerile din SUA și riscul geopolitic

Analiza noastră a arătat anterior o legătură directă între riscul geopolitic și aur. Am constatat că o creștere cu 100 puncte de bază a indicelui de risc geopolitic, menținând totul constant, are un impact pozitiv de circa 2,5% asupra randamentului aurului. Acest lucru întărește opinia conform căreia aurul tinde să fie perceput de investitori ca un refugiu sigur în perioadele de risc geopolitic ridicat.

Dar ce înseamnă asta în legătură cu alegerile prezidențiale din SUA? Analiza noastră arată că, din punct de vedere istoric, mișcările GPR în jurul alegerilor din SUA anterioare nu s-au dovedit a fi un factor direct major al prețului aurului. În schimb, credem că această formă de risc apare indirect și este supusă unui decalaj de timp bazat pe efectul de piață al politicilor – atât externe cât și interne – pe care o anumită administrație le derulează pe parcursul mandatului său.

În mod similar, analiza recentă a BlackRock asupra tabloului de bord intern al riscului geopolitic nu clasifică viitoarele alegeri din SUA drept top 10 riscuri geopolitice pentru 2024.

Cu toate acestea, riscurile geopolitice rămân ridicate, cu șanse mici de o scădere semnificativă în viitorul apropiat.

De exemplu, dacă Trump este ales, probabil că se va confrunta cu o lume mai polarizată decât în ​​timpul mandatului său anterior. Ca atare, piețele globale pot fi mai reactive la direcția politicilor sale – în special cele străine. De exemplu, comentariul recent al lui Trump despre NATO poate semnala o incertitudine geopolitică continuă.

De asemenea, din punctul de vedere al indicatorului GPR, nivelurile de risc au fost semnificativ mai scăzute la începutul președinției lui Biden, comparativ cu situația în care se află astăzi; de asemenea, probabil că vor continua să crească pe măsură ce alegerile se apropie, indiferent de candidatul în spatele căruia democrații se mitesc. Iar o președinție democrată cu politici similare cu cea a lui Biden poate întâlni un Congres divizat și poate avea dificultăți în a adopta legislația.

În plus, BlackRock identifică că cele mai importante preocupări din acest an sunt un atac cibernetic major, un atac terorist major și competiția strategică dintre SUA și China.

Toate aceste riscuri de evenimente ar putea încuraja investitorii să includă mai multe acoperiri, cum ar fi aurul, în portofoliile lor și ar putea oferi sprijin pentru aur.

Analiza noastră sugerează că exemplul campaniei din 2016 servește ca un proxy potrivit pentru viitoarele alegeri. În 2016, vedem un electorat divizat în mod similar pentru ambii candidați și o potențială schimbare în partidul care controlează Casa Albă. Având în vedere că Trump este în prezent lider în sondaje, putem dezvolta o așteptare de bază pentru posibilele schimbări de politică guvernamentală după alegeri. Acest lucru prezintă, de asemenea, o oportunitate pentru investitorii care pot fi acoperiți și subexpuși la active precum aurul.

O concluzie

Pe măsură ce progresăm pe parcursul anului, alegerile prezidențiale din SUA vor continua să domine știrile globale din întreaga lume. Evenimentele neașteptate, așa cum am văzut recent, au capacitatea de a zgudui piețele financiare.

În ceea ce privește impactul alegerilor prezidențiale din SUA asupra prețului aurului, am constatat că aurul are o performanță ușor inferioară în jurul alegerilor, față de media sa pe termen lung, deși nu este semnificativ statistic. În cele șase luni de după inaugurările lui Trump și Biden, randamentul aurului a fost în scădere cu aproximativ -2,6%, respectiv -6,4%.

În plus, știm că alegerile anterioare nu au creat un impact imediat asupra riscului geopolitic, ci mai degrabă, ele au contribuit pozitiv sau negativ la peisajul mai larg de risc, cu un decalaj pe măsură ce administrațiile implementează politici.

Și deși aurul nu a reacționat, în medie, la rezultatul alegerilor trecute, rezultatul acestor alegeri poate avea un efect mai vizibil asupra sentimentului investitorilor. O continuare a incertitudinii legate de alegeri, și a amenințărilor geopolitice în creștere, va adăuga mai multă volatilitate și va avea un impact probabil asupra variabilelor macro mai largi. Acest lucru, la rândul său, i-ar putea determina pe investitori să evalueze modul în care ar putea atenua riscul în propriile portofolii și să-i atragă către un activ sigur, cum ar fi aurul.

Cererea de lingouri și monede din SUA s-a dublat, cu democrații la putere.

Ca o componentă cheie a cererii, investițiile în aur în lingouri și monede cu amănuntul sunt un segment relevant de monitorizat înainte de alegerile din SUA.

Datele istorice sugerează că vânzarea de monede de aur prin Monetăria SUA tinde să crească, în așteptarea unei victorii democrate. Pentru referință, în orice lună, volumul mediu de uncii în monede de aur vândute cumpărătorilor autorizați prin Monetăria SUA este de aproximativ 60.800 de uncii.

Cu toate acestea, în timpul lunii alegerilor în care democrații câștigă, această cifră a crescut în medie la 86.400 de uncii, comparativ cu 71.000 de uncii pentru victoriile republicane, în ultimii 37 de ani.

Dovezile din piață indică faptul că cumpărătorii de lingouri și monede de vânzare cu amănuntul pot avea tendințe republicane. Acest lucru ar putea explica parțial creșterea cererii în preajma alegerilor, în special atunci când câștigă un democrat.

Cu toate acestea, acest model se extinde dincolo de luna electorală. În cele 12 luni după o victorie a democraților, volumul mediu lunar vândut este de aproximativ 79.000 de uncii, comparativ cu doar 32.500 de uncii observate după o victorie a republicanilor

Cererea de aur fizic a fost mai puternică, cu o administrație democrată la Casa Albă

Am descoperit că cererea medie de lingouri și monede în timpul unui trimestru electoral echivalează cu aproximativ 25 de tone pentru victoriile democraților, semnificativ mai mare decât o cantitate de 12 tone pentru victoriile republicane în aceeași perioadă.

Privind în următoarele patru trimestre, constatăm că cererea atunci când un democrat deține controlul Casei Albe este în medie de aproximativ 26 de tone, comparativ cu doar 7 tone sub o administrație republicană.