WGC: Apetitul băncilor centrale pentru achiziția de aur rămâne foarte ridicat

Publicat: 18 iun. 2024, 18:43, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
WGC: Apetitul băncilor centrale pentru achiziția de aur rămâne foarte ridicat

Consiliul Mondial al Aurului (WGC) a finalizat Sondajul pentru 2024, în rândul băncilor centrale, care arată un mare apetit al acestora pentu acumularea a noi rezerve de aur.

Băncile centrale au fost cumpărători semnificativi de aur în ultimii ani, pe fondul incertitudinii economice și geopolitice, arată Consiliul Mondial al Aurului (WGC).

Sondajul nostru, care a primit răspunsuri de la un număr record de 70 de bănci centrale, arată că sentimentul băncilor centrale față de aur rămâne foarte ridicat.

Un procent de 29 la sută dintre oficialii chestionați arată că vor adăuga mai mult aur în următoarele 12 luni, în depozite, iar 81 la sută consideră că rezervele oficiale de aur, la nivel global, vor crește în aceeași perioadă.

Optimismul față de rolul viitor al aurului în rezervele globale continuă să crească.

Un procent de 69 la sută dintre respondenți spun că ponderea aurului în rezerve va fi mai mare în cinci ani, comparativ cu un procent de 62 la sută, din opinii, în 2023.

Rolul aurului ca depozit de valoare pe termen lung este cel mai bine cotat, motiv pentru care băncile centrale dețin aur, urmat de performanța aurului în perioadele de criză.

A existat o creștere notabilă a modului în care băncile centrale din economia avansată văd rolul aurului, perspectivele lor fiind acum mult mai strâns aliniate cu cele ale băncilor centrale din piețele emergente.

Un mediu geopolitic și financiar din ce în ce mai complex face ca gestionarea rezervelor de aur să fie mai relevantă ca niciodată.

În 2023, băncile centrale au adăugat 1.037 de tone de aur – a doua cea mai mare achiziție anuală din istorie – după un record de 1.082 de tone în 2022.După aceste cifre record, aurul continuă să fie privit favorabil de băncile centrale ca activ de rezervă.

Conform sondajului 2024 Central Bank Gold Reserves (CBGR), care a fost realizat între 19 februarie și 30 aprilie 2024, cu un total de 70 de răspunsuri, 29 la sută dintre respondenții băncilor centrale intenționează să-și crească rezervele de aur în următoarele douăsprezece luni, cea mai mare nivelul pe care l-am observat de când am început acest sondaj în 2018, arată World Gold Council.

Achizițiile planificate sunt motivate în principal de dorința de a reechilibra, la un nivel strategic mai bun al deținerii de aur, producția internă de aur și preocupările pieței financiare, fiind văzute inclusiv riscuri mai mari de criză și de creștere a inflației.