Windows 10 va fi „tras pe dreapta”. A fost fixată data exactă de când sistemul de operare nu va mai primi actualizări

Publicat: 16 oct. 2024, 19:43, de Nitulescu Gabriel, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Windows 10 va fi „tras pe dreapta”. A fost fixată data exactă de când sistemul de operare nu va mai primi actualizări
Windows 11

Între timp, odată cu ultima actualizare din toamnă 24H2, Windows 11 s-a transformat efectiv în Windows 12.

Ciclul de viață al Windows 10 se apropie treptat de sfârșit . Pe 14 octombrie 2025, Microsoft va înceta complet sprijinirea acestuia, lăsând utilizatorii fără actualizări de securitate, amintește Tom’s Hardware. Ciclul de viață al sistemului de operare în ceea ce privește funcționalitatea a fost de șapte ani – lansarea a avut loc în iulie 2015, iar ultima versiune 22H2 a fost lansată în octombrie 2022. Desigur, în acest context, compania recomandă utilizatorilor săi să facă upgrade la Windows 11. Cei care vor rămâne la vechiul sistem de operare se pot aștepta la o deteriorare treptată a funcționalității dispozitivelor lor.

Este de remarcat faptul că Windows 10 este cel mai popular sistem și este instalat în prezent pe 62% dintre computerele din întreaga lume. Este urmat de 11, care la trei ani de la lansare este folosit doar cu 33%. În același timp, Windows 7, care a fost lansat în urmă cu 15 ani, este destul de popular. Acest sistem de operare este încă instalat pe 3% din toate computerele din lume.

După încheierea suportului, computerele utilizatorilor vor continua să funcționeze în mod normal, dar aceștia nu vor mai putea conta pe actualizări lunare de securitate și patch-uri care protejează împotriva celor mai recente amenințări.

Microsoft a confirmat deja că clienții corporativi vor putea continua să folosească „zece” chiar și după încheierea asistenței, dar pentru o taxă suplimentară. Programul pentru actualizări plătite pentru Windows 10 va funcționa până în 2028.

Utilizatorii nu se grăbesc să treacă la următoarea versiune

În martie 2023 și la un an și jumătate de la lansare, Windows 11 este instalat pe doar 20% dintre computere. Și asta în ciuda faptului că în ianuarie a acestui an Microsoft a încetat să mai suporte Windows 7 și 8.1, din cauza cărora acești utilizatori s-au confruntat cu o alegere între unsprezece și zece.

Cei care au trecut la noul sistem de operare spun că sistemul a devenit mai frumos și mai convenabil, dar Windows 10 face totul la fel de bine, și în unele cazuri chiar mai bine. În plus, Microsoft a crescut semnificativ cerințele de sistem pentru noua versiune (11, n. ed.), din cauza cărora computerele din 2020 și mai devreme s-au dovedit a fi banal incompatibile cu noul sistem de operare.

În același timp, este așteptată lansarea Windows 12 în 2024, în care accentul va fi pus pe inteligența artificială și optimizarea hardware-ului și software-ului. Și în ceea ce privește designul, noul sistem de operare va fi și mai asemănător cu MacOS.

Windows 11 sau 12?

Între timp, odată cu actualizarea de toamnă 24H2, Windows 11 s-a transformat în esență în Windows 12. Microsoft și-a schimbat modelul de afaceri și, în loc de un ciclu de dezvoltare Windows de trei ani, a prioritizat conceptul de „Windows ca serviciu”, ascunzând noul sistem de operare în spatele unei actualizări majore.

Anterior, au existat rapoarte că Microsoft intenționează să revină pe piața smartphone-urilor. Poate că va fi vorba de un Surface Duo 3 reimaginat care nu a mai apărut deși fusese anunțat anterior.

În același timp, Microsoft lucrează deja la următoarea generație de console Xbox, care, potrivit zvonurilor, va fi lansată în 2026 și de această dată nu va include o versiune mai slabă a dispozitivului. În locul său, compania va lansa un concurent portabil, Steam Deck.