Atâta vreme cât intențiile lui Donald Trump față de Ucraina rămân în mare parte vagi, Kievul încearcă să găsească argumente pentru care ar trebui ca SUA să-i susțină pe ucraineni. Și unele idei există deja, scrie The Washington Post.
„Kievul speră să-l convingă pe Trump că Ucraina nu este o cauză caritabilă, ci o oportunitate economică și geostrategică care în cele din urmă va îmbogăți și proteja Statele Unite și interesele sale”, se arată în publicație.
Da, unul dintre argumentele exprimate la Kiev este un apel la sloganul lui Trump „Make America Great Again”. A urma acest slogan înseamnă a sprijini Ucraina, spune deputatul popular Volodimir Ariev. „Dacă Trump vrea să facă din nou America grozavă, este în interesul lui direct să protejeze Ucraina și de a împiedica să fie absorbită de Rusia, pentru că dacă s-ar întâmpla astfel ar putea fi o pată de neșters pentru imaginea Statelor Unite ca garant al securității globale”, a spus el.
Controlul asupra litiului este controlul asupra economiei viitorului
Un alt argument, care se pare că a fost inclus în așa-numitul plan de victorie, implică cointeresarea SUA în exploatarea resursele naturale ucrainene. În acest context, se menționează în mod deosebit un depozit de litiu, un metal valoros, pământuri rare necesare în producția de microcipuri și baterii pentru vehicule electrice.
Cel mai mare zăcământ de litiu este situat în partea centrală a țării, departe de liniile actuale de front. În total, Ucraina are suficient litiu pentru a produce 15 milioane de baterii pentru mașini electrice, deși unul dintre zăcăminte este deja ocupat de Rusia, iar celălalt este aproape de linia frontului.
După cum notează The Washington Post, chiar și scepticului anti-ucrainean Elon Musk îi va plăcea subiectul litiului. Și se pare că aceste semnale au ajuns deja la urechile unor republicani. Săptămâna trecută, senatorul Lindsey Graham a descris Ucraina ca fiind un depozit de minerale din pământuri rare în valoare de trilioane de dolari.
„Ucraina este pregătită să încheie un acord cu noi, nu cu rușii. Așa că este în interesul nostru să ne asigurăm că Rusia nu va ocupa acest loc”, a spus el la televiziunea americană.
Perspective de pace în Ucraina
Dictatorul rus Vladimir Putin și-a gândit deja strategia pentru viitoarele negocieri și a început să își pregătească atuuri pentru respectivele negocieri. Planul său este să prezinte cât mai multe amenințări Occidentului, iar apoi să obțină cât mai mult teritoriu în Ucraina în schimbul înlăturării acestor amenințări.
În opinia președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu are sens să începem acum discuțiile de pace cu Rusia. Potrivit acestuia, „țările puternice” nu și-au format încă o poziție clară cu privire la viitorul acord.