Mark Thiessen a amintit că, după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Ucraina a moștenit al treilea arsenal nuclear ca mărime din lume. Dar, în 1994, a fost de acord să-l dea Rusiei în schimbul promisiunii Moscovei de a „respecta independența și suveranitatea, și granițele existente ale Ucrainei” și de „a se abține de la amenințarea sau utilizarea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a Ucrainei”.
SUA și Marea Britanie, care au fost și ele semnatare ale Memorandumului de la Budapesta, au promis că „vor acorda asistență Ucrainei… dacă Ucraina devine victima unui act de agresiune”. „Aceste asigurări s-au dovedit vorbe goale. În 2014, președintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina și a anexat Crimeea, încălcând direct promisiunile făcute de Rusia la Budapesta. În fața acestei agresiuni, administrația președintelui Barack Obama nu a reușit să-și îndeplinească obligațiile asumate prin acord de Statele Unite, prin refuzul de a oferi Ucrainei arme pentru apărare”, a amintit Thiessen.
Rusia va încălca în continuare orice acord
„Dacă Trump dorește o pace care va dura mai mult decât președinția sa, acest acord trebuie să creeze condiții care să facă imposibilă reluarea războiului”, subliniază Thiessen.
A treia concluzie: Ucraina însăși trebuie să fie și ea suficient de puternică din punct de vedere militar, astfel încât rușii să nu aibă chef să încerce să apuce o bucată din ea.
„Chiar dacă Trump va reuși să stabilească pacea, imperativul de a înarma Ucraina va continua. Trebuie să găsim mecanisme pentru a crește fluxul de arme americane către Kiev. Dacă Trump vrea să evite prezidarea unui eșec istoric precum Budapesta, trebuie să evite capcana de a încerca să-l liniștească pe Putin cu promisiuni de neutralitate ucraineană și dezarmare”, subliniază Thiessen.
Planul de pace al lui Trump
La sfârșitul lunii noiembrie, Donald Trump a numit un reprezentant special pentru Ucraina. Keith Kellogg va fi numit în această funcție de îndată ce Trump va prelua mandatul. În aprilie, Kellogg și-a prezentat viziunea pentru o înțelegere pașnică. Se crede că, odată cu această numire, Trump arată clar cum vede el formatul sfârşitului războiului din Ucraina.
Planul lui Kellogg presupune înghețarea războiului pe linia frontului actuală. Ucraina va fi obligată să renunțe la încercările de a recâștiga teritoriul ocupat prin forță de Rusia, dar nu se pune problema recunoașterii acestor teritorii ca parte a Federației Ruse. De asemenea, se propune blocarea aderării Ucrainei la NATO în viitorul apropiat.
Planul lui Kellogg promite ajutor militar american Ucrainei, dar Rusia trebuie să plătească pentru despăgubiri pentru distrugerile provocate în Ucraina.