Columbia a fost de acord să accepte avioanele cu migranți deportați din Statele Unite, așa că amenințările lui Donald Trump cu privire la creșterea taxelor vamale pentru mărfurile columbiene nu vor intra încă în vigoare.
După cum scrie The Washington Post, cele două țări au petrecut cea mai mare parte a zilei de ieri în negocieri tensionate, după ce președintele columbian Gustavo Petro a declarat că nu va permite avioane care transportă migranți să aterizeze în țara sa. Donald Trump a răspuns anunțând un tarif de 25% pentru toate mărfurile columbiene. El a mai spus că SUA vor revoca imediat vizele oficialilor guvernamentali columbieni, aliaților și susținătorilor acestora.
Columbia a acceptat toate condițiile președintelui Trump
Cu toate acestea, duminică seara târziu, secretarul de presă al Casei Albe, Carolyn Leavitt a anunțat rezultatul negocierilor, Columbia „acceptând toate condițiile președintelui Trump” și că aeronavele militare americane cu columbienii deportați pot ateriza pe teritoriul acestui stat. Între timp, suspendarea vizelor va rămâne în vigoare până la acceptarea primului avion de deportați, iar ordinul privind tarifele și sancțiunile va fi „în așteptare” în cazul în care Columbia nu respectă acordul.
Sergio Guzmán, director al companiei de consultanță în politici Columbia Risk Analysis, a declarat că impasul ar putea împinge Columbia mai aproape de China. El a menționat că, în urmă cu puțin timp, Columbia și-a exprimat interesul de a se alătura BRICS – parteneriatul economic al Braziliei, Rusia, India, China și Africa de Sud – și inițiativei Chinei, One Belt, One Road.
În plus, refuzul inițial al Columbiei de a accepta zboruri de deportare ar putea complica acțiunile legate de promisiunile lui Trump de deportări în masă. Alți lideri latino-americani au ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la tratamentul pe care SUA îl acordă migranților deportați.
Pe 22 ianuarie, Trump a semnat un decret de închidere a graniței de sud
În ajunul învestirii sale, pe 19 ianuarie, președintele american Donald Trump a anunțat cea mai mare deportare din istoria țării. Securitatea frontierei a ocupat un loc proeminent în primele decrete ale șefului Casei Albe.
Deja pe 22 ianuarie, Trump a semnat un decret de închidere a graniței de sud a Statelor Unite pentru migranții ilegali. Cu acest pas, el și-a îndeplinit promisiunea preelectorală.