WP: Trump înregistrează un „record” fără precedent. Și nu e unul pozitiv…

Publicat: 20 apr. 2025, 21:08, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
WP: Trump înregistrează un „record” fără precedent. Și nu e unul pozitiv...
Tarifele lui Trump lovesc în Musk, miliardarul e revoltat!

Trei foști președinți americani l-au criticat public pe Trump, ceea ce reprezintă un caz fără precedent în politica americană.

Trei foști președinți ai Statelor Unite – Bill Clinton, Barack Obama și Joe Biden – au criticat public, în ultimele două săptămâni, modul în care actualul președinte Donald Trump conduce țara. Potrivit The Washington Post, acest lucru este un caz fără precedent în istoria politică americană, deoarece foștii șefi de stat evită, în mod tradițional, să intervină public în activitatea succesorilor lor.

George W. Bush, un alt fost președinte republican, este singurul lider în viață care nu sa exprimat recent în legătură cu Donald Trump. Totuși, Bush nu și-a ascuns niciodată dezaprobarea față de fostul om de afaceri devenit lider al SUA.

Mesaje directe, fără menționarea numelui

Deși niciunul dintre cei trei președinți nu l-a numit explicit pe Donald Trump în declarațiile lor, tonul și conținutul mesajelor transmise lasă puțin dubii cu privire la ținta criticilor.

Pe 3 aprilie, Barack Obama a vorbit în cadrul unui eveniment organizat la Hamilton College din New York, condamnând presiunile exercitate asupra instituțiilor academice și cerând celor care dispun de resurse să se implice în apărarea valorilor democratice. „Toți trebuie să reparăm aceste lucru. Pentru că nu putem spune că n-o să se întâmple pentru că va veni cineva să te salveze”, a transmis fostul lider democrat, subliniind necesitatea unei implicații colective în fața tendințelor autoritare.

Joe Biden, într-o declarație făcută marți, și-a exprimat îngrijorarea față de decizia administrației actuale, criticând reducerile aplicate de Elon Musk în asigurările sociale și sugerând că acestea sunt susținute de Trump. „În mai puțin de 100 de zile, această administrație a făcut atât de multe pagube și a provocat atât de multe distrugeri”, a Biden.

Într-un discurs susținut sâmbătă, Bill Clinton a denunțat obsesia pentru dominație și cultura conflictului perpetuu. „Dacă viețile noastre sunt dominate de eforturile de a domina oamenii cu care nu suntem de acord, vom pune în pericol marșul de 250 de ani către o uniune mai perfectă”, a avertizat fostul președinte democrat.

Tradiția neutralității, încălcată pentru prima dată

În SUA, este o cutumă ca foștii președinți să nu critice în mod public pe cei aflați în funcție, în spiritul unui transfer de putere și al stabilității instituționale. Cu toate acestea, contextul actual pare să fi determinat o schimbare de paradigmă.

Timothy Naftali, istoric la Universitatea Columbia, subliniază caracterul excepțional al acestei situații: „De obicei, foștii președinți îi oferă titularului în exercițiu șansa de a învăța regulile de drum… Dar acești președinți văd deja liniile schimbărilor pe care președintele Trump vrea să le aducă”.

Potrivit Washington Post, această reacție colectivă este alimentată nu doar de divergențe ideologice, ci și de relații personale tensionate și un istoric de insulte și atacuri reciproce. „Acest tip de furie este neobișnuit bărbaților care au ocupat cea mai înaltă funcție din țară”, notează publicația, evidențiind că în trecut a existat un sentiment de camaraderie între foștii lideri americani, chiar și în ciuda diferențelor de viziune.

Popularitatea lui Trump, în scădere

Criticile celor trei foști președinți vin într-un moment în care Donald Trump se confruntă cu o scădere semnificativă a popularității în rândul alegătorilor americani. Sondajele recente indică o dezaprobare în creșterea față de modul în care conduce țara.

Un sondaj Economist/YouGov arată că 53% dintre respondenți dezaprobă activitatea lui Trump la Casa Albă. În același timp, potrivit unei cercetări realizate de Echelon Insights, 51% dintre americani au declarat că sunt nemulțumiți de performanțele președintelui.

Mișcări politice și proteste de amploare

Contextul politic este însă tensionat și dincolo de declarații. Al Green, membru al Camerei Reprezentanților din statul Texas, a anunțat că intenționează să introducă o moțiune de demitere împotriva lui Trump, în următoarele 30 de zile, într-un gest care reflectă nemulțumirea mai mare din rândul unei părți a Congresului.

În paralel, începutul lunii aprilie a fost marcat de ample proteste anti-Trump în toate statele americane, dar și în țările vecine precum Canada și Mexic, demonstrând caracterul transfrontalier al reacției publice față de liderul de la Washington.