Cele mai sărace regiuni ale Federației Ruse în mod incontestabil au beneficiat de pe urma războiului împotriva Ucrainei. Populația locală a început să acumuleze bogăție în mod semnificativ, așa că nici măcar „afluxul de persoane revenite în locurile natale între patru scânduri” nu a provocat o reacție de revoltă.
Wall Street Journal scrie că în Tuva, unde rata sărăciei este de trei ori mai mare decât media Rusiei, depozitele bancare au crescut cu 151% din ianuarie 2022. Acesta este cel mai înalt ritm de creștere pentru acest indicator în Federația Rusă, ceea ce indică faptul că oamenii reușesc să economisească sume semnificative de bani. Regiunea se confruntă, de asemenea, cu un boom al construcțiilor: noi complexuri rezidențiale înalte apar în capitala regiunii, Kyzyl.
Au beneficiat de pe urma războiului cel mai mult. Ritmul schimbării este uimitor
În același timp, locuitorii din cele mai sărace regiuni au început să cheltuiască mai mult. În regiunea Altai, veniturile din restaurante și baruri au crescut cu 56% anul acesta comparativ cu anul trecut, în timp ce în Rusia creșterea a fost de 9%.
Unul dintre cele mai izbitoare exemple ale modului în care războiul a schimbat viața rușilor este în Buriația, poate cea mai îndepărtată regiune a Federației Ruse. Mobilizarea anunțată în septembrie 2022 a provocat tulburări sociale în Buriația, care a trimis zeci de mii de oameni să lupte împotriva Ucrainei, dintre care cel puțin 1.719 persoane au murit până în octombrie.
„Ne așteptam că numărul cadavrelor care se întorc acasă în Buriația îi va forța pe oameni să înceapă să protesteze la adresa războiului”, spune Oleksandra Harmazhapova, cercetător politic din Buriația. „Dar efectul s-a dovedit a fi opus”. Această situație poate fi explicată prin acumularea masivă de bogăție. Astfel, din ianuarie 2022, depozitele bancare din Buriația au crescut cu 81%. Construcția de locuințe a crescut cu 32% în acest an, comparativ cu media națională de 2%.
Rusia va avea nevoie de și mai mulți bani pentru a finanța războiul
Kremlinul va trebui să crească și mai mult taxele pentru populație, pentru a finanța războiul împotriva Ucrainei. În proiectul de buget al Federației Ruse pentru 2025, 6,3% din PIB este alocat nevoilor militare. Aceasta este cea mai mare cifră de la Războiul Rece. În plus, ponderea cheltuielilor pentru apărare va fi pentru prima dată de două ori mai mare decât cea a cheltuielilor sociale.
În același timp, în Rusia, pentru 10 luni din 2024, cheltuielile din bugetul federal au depășit veniturile cu 220 de miliarde de ruble sau 0,1% din PIB.