WSJ: Ideologul Kremlinului, Dughin, e din ce în ce mai la modă în SUA. Propaganda rusă pătrunde în discursul conservator american

Publicat: 16 apr. 2025, 14:40, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
WSJ: Ideologul Kremlinului, Dughin, e din ce în ce mai la modă în SUA. Propaganda rusă pătrunde în discursul conservator american

Alexandr Dughin, cunoscutul ideolog naționalist rus, a devenit în ultimii ani o voce tot mai des întâlnită în peisajul media conservator din Statele Unite, în special în cadrul podcasturilor asociate mișcării MAGA (Make America Great Again), relatează The Wall Street Journal.

Considerat de unii analiști drept „creierul din spatele lui Putin”, Dughin încearcă să construiască punți culturale între susținătorii președintelui Donald Trump și susținătorii regimului de la Moscova.

Mesajul lui Dugin: fascinație pentru „Trumpism”. De la filosofia eurasianistă la podcasturi americane

Dughin, în vârstă de 63 de ani, este cunoscut pentru viziunile sale geopolitice extreme, printre care respingerea democrației liberale occidentale și promovarea unei Rusii imperiale dominate de valori tradiționale ortodoxe. În ultimul an, el a acordat interviuri unor figuri proeminente ale media pro-Trump, precum Tucker Carlson și Alex Jones. Mesajele sale sunt adaptate în așa fel încât să rezoneze cu publicul conservator american, cultivând ideea unui front comun împotriva „globalismului liberal occidental”.

Într-un răspuns scris oferit The Wall Street Journal, Dughin a explicat că este „interesat de Trump și de Trumpism”, iar în opinia sa, și susținătorii președintelui ar fi interesați de „ideile, teoriile și explorările” sale ideologice. Publicația notează că Dughin și-a lansat recent o carte în limba engleză – The Trump Revolution – , în care laudă deciziile lui Donald Trump de a reduce influența instituțiilor americane globaliste, considerând aceste acțiuni drept lovituri directe împotriva globalismului.

O influență periculoasă, spun analiștii

Criticii lui Dughin, atât din Rusia, cât și din Occident, avertizează asupra pericolului reprezentat de promovarea ideilor sale în spațiul american.

Andreas Umland, analist la Centrul pentru Studii Est-Europene din Stockholm, îl descrie ca fiind „un fascist rus radical și toxic”. De asemenea, oficiali din Ucraina subliniază rolul său central în justificarea ideologică a războiului declanșat de Rusia în februarie 2022.

Demersurile lui Alexandr Dughin de a pătrunde în spațiul media conservator american coincid cu eforturile diplomatice ale lui Donald Trump de a reconstrui o relație cu Vladimir Putin. Potrivit WSJ, Dughin pare să profite de acest context geopolitic pentru a crea un „teren comun” cultural și ideologic între cele două tabele. Cu toate acestea, nu este clar dacă eforturile sale vor reuși să reducă distanța ideologică dintre conservatorii americani și susținătorii războiului din Rusia.

Istoricul lui Dughin și conexiunile cu războiul din Ucraina

Alexander Dughin este considerat unul dintre arhitecții ideologici ai războiului împotriva Ucrainei. Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Dughin a militat ani de zile pentru distrugerea Ucrainei și pentru negarea suveranității acestui stat. A fost acuzat că promovează un discurs de tip genocidar și că oferă justificări pseudo-filosofice invaziei ruse.

În 2022, fiica sa, Daria Dughina, a murit într-un atentat cu bombă lângă Moscova, în ceea ce ce propagandiștii ruși au numit o tentativă de asasinat care îl viza pe Dughin. Potrivit Washington Post, explozibilul ar fi fost introdus într-un compartiment secret al unei cuști de pisici de serviciile speciale ucrainene, într-o operațiune care a fost ulterior descrisă drept parte a „războiului din umbră” dus de Ucraina împotriva Kremlinului.

Reacții și controverse în SUA

Prezența lui Dughin în peisajul media conservator american a generat reacții mixte. În timp ce unele voci din mediul MAGA îl privesc pe un gânditor exotic și interesant, altele – inclusiv liberali americani și grupuri pro-ucrainene – au denunțat colaborarea cu acesta ca pe un gest defi complice cu propaganda Kremlinului. Mai multe organizații au cerut interzicerea accesului său în media americană, avertizând că acesta urmărește diseminarea ideilor extremiste și justificarea războiului din Ucraina în rândul publicului american conservator.

Deși Dughin neagă că ar fi consilierul direct al lui Vladimir Putin, influența sa ideologică este greu de ignorat. Activitatea sa recentă în SUA indică o strategie clară de pătrundere în spațiul cultural și ideologic american, prin alinierea discursului său cu cel al mișcării conservatoare pro-Trump.

Alexandr Dughin a amenințat în trecut România: el a afirmat că România se va uni cu Moldova ca parte a Federației Ruse. Acum el oferă României două variante: ori neutră, ori a Rusiei!

Unii dintre analiști nu ezită să califice acțiunea lui Dughin de a influența mediul conservator american, drept o operațiune subtilă a FSB de dezinformare și propagandă.