Zahărul și făina, pe lista produselor agricole importate pe bază de licență din Ucraina
Zahărul și făina sunt ultimele introduse pe lista produselor agricole importate pe bază de licență din Ucraina alături grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui.
Anunțul cu privire la zahărul și făina importate din Ucraina a venit din partea premierului Marcel Ciolacu care a mai precizat că România prelungește până pe 30 iunie 2024 măsurile care implică sistemul de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole. Acestea erau în vigoare până la data de 31 decembrie 2023.
„Avem astăzi o veste bună şi pentru fermierii români. Guvernul va prelungi până la 30 iunie 2024 măsurile care implică sistemul de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole şi vom adăuga pe această listă două noi produse, respectiv făina şi zahărul. Este o decizie importantă prin care vom proteja fermierii români şi locurile de muncă din acest sector”, a afirmat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de joi a Executivului.
Decizia vine în contextul în care România se numără printre cei mai mari importatori de zahăr și făină din Ucraina.
Import pe bază de licențe din octombrie 2023
România a recurs, începând cu data de 13 octombrie, la măsuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piață în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, în vederea atenuării repercusiunilor negative imediate în sectorul producției primare și al procesării.
Produsele agricole care fac obiectul importului sunt: grâu și meslin (amestec de grâu cu secară), porumb, semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate; semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate. De anul viitor, pe listă se mai adaugă zahărul și făina.
Produsele agricole pot fi importate, potrivit OUG 84/2023 numai pe baza unui acord emis de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru operatorii economici cu sediul social și punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care desfășoară activități în următoarele sectoare economice:
- a) fabricarea uleiurilor și grăsimilor;
- b) fabricarea produselor de morărit;
- c) fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă;
- d) creșterea animalelor.
Ordonanţa de urgenţă era valabilă până la data de 31 decembrie 2023.