Zahărul tot mai scump, după ce Ucraina a sistat exporturile
Zahărul s-ar putea scumpi și mai mult în următoarea perioadă, după ce Ucraina a interzis exporturile, țara noastră fiind cel mai mare importator. România, care își asigură undeva la 75% din consum din import, trebuie acum să se orienteze către alte piețe mai îndepărtate pentru aprovizionare, ceea ce presupune și costuri mai mari.
Ioan Gherman, preşedintele Federaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr, spune, însă, că nu e cazul să ne îngrijoreze prea mult decizia ucrainenilor.
”O consecinţă foarte mare nu va fi, deoarece cantitățile pe care le importam de la ei nu satisfăceau nici pe departe consumul nostru intern. Anul acesta, din datele care au fost publicate până acum, am importat vreo 30 de mii de tone de la ucraineni”, a declarat Ioan Gherman, potrivit Stirile TVR.
În România, suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr au tot scăzut, pe fondul prețurilor mici, dar și a încasării cu întârziere a subvențiilor de la stat. Între timp fabricile s-au închis, la acest moment mai existând decât câteva unități, dintre care unele în conservare.
”În acest an, am dublat suprafața, față de anul trecut. N-am ajuns ca acum 7-8 ani, suntem abia la jumătate cât avem potențialul de producție”, a declarat Eugen Treutsch, un fermier din Râşnov:
”Anul acesta, am cultivat cam 10% din suprafața pe care o cultivam de regulă. Motorina, curentul, toate absolut s-au scumpit. Nu putem să facem sfeclă cu banii ăștia”, a afirmat și Mircea Dumitru, femier din Bod.
Femierii din Brașov vând sfecla de zahăr la fabricile de prelucrare din Luduș și Roman, la sute de kilometri distanță. Deși la câțiva kilometri se află fabrica de zahăr Bod, aceasta nici în acest an nu-și va relua activitatea.
”În această primăvară, fermierii din județul Brașov au înființat cultura de sfeclă de zahăr pe o suprafață de 1200 de hectare. Față de anul trecut, suprafața este în creștere, cam cu 500 de hectare”, a precizat Lidia Purice, şef serviciu, Direcţia Agricolă Braşov:
Ce spune ministrul Agriculturii
Ministrul Agriculturii susține că, în prezent, există interes din partea fermierilor pentru culturile de sfeclă, mai ales în perspectiva înmulțirii procesatorilor de zahăr.
„A fost un interes din partea tututror, în primul rând al fermierilor. Fabrica de la Luduș era în pragul demolării și acea fabrică a fost cumpărată de un român. Am avut întâlniri cu investitorul și fermierii, urmare a interesului. Avem o creștere de 40 la sută a suprafeței de sfeclă”, a afirmat Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Chiar și dacă suprafețele de sfeclă cresc, tot importurile asigură necesarul de zahăr pentru consumul intern
România consumă anual 500 de mii de tone de zahăr. Dintre acestea, doar aproximativ 100 de mii de tone sunt produse în țară.