Zaporojie: Şeful AIEA face apel la consultări în această săptămână vizând instituirea unei zone de protecţie

Publicat: 26 sept. 2022, 18:00, de Aurel Drăgan, în Internațional , ? cititori
Zaporojie: Şeful AIEA face apel la consultări în această săptămână vizând instituirea unei zone de protecţie
Zaporojie

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a declarat luni gata să se deplaseze în Ucraina şi Rusia în această săptămână pentru „a continua consultările” vizând instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, relatează AFP.

„Acest război trebuie să înceteze. Dar înainte de asta trebuie să facem tot ce este în puterea noastră pentru a evita un accident nuclear care ar adăuga o tragedie suferinţei”, a declarat Rafael Grossi în deschiderea conferinţei generale anuale a AIEA de la Viena.

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată de trupele ruseşti de pe 4 martie, la puţin timp după invadarea Ucrainei, şi a fost vizată în numeroase rânduri de bombardamente în ultimele luni.

„Este dificil de crezut dar adevărat”, a subliniat şeful AIEA, care s-a deplasat la faţa locului în septembrie şi dispune de doi experţi la Zaporojie. „Dacă se întâmplă ceva, nu vom putea blama o catastrofă nucleară, ci propria noastră inacţiune”, a adăugat el.

Rafael Grossi doreşte instituirea unei zone de securitate în jurul sitului, cu un angajament al celor două părţi „de a nu ataca sau bombarda centrala”.

„Este posibil şi trebuie făcut. Sunt gata să continui consultările în cele două ţări în această săptămână pentru a proteja centrala” şi „a stabiliza o situaţie pur şi simplu inacceptabilă”, a mai spus Grossi.

În această optică, responsabilul AIEA s-a întâlnit săptămâna trecută, pe marginea Adunării Generale a ONU de la New York, cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi cu şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba.

Ucraina doreşte la rândul său o retragere a trupelor ruse, după cum a reiterat reprezentantul său marţi de la tribuna ONU, avertizând „împotriva unui dezastru nuclear cu consecinţe mondiale”.

Mai multe ţări, între care şi Franţa, au denunţat de asemenea „militarizarea” centralei de către Rusia.