Zdrăngănit de cătuşe la Primăria Generală. Ce acuzaţii îi aduce DNA lui Nicuşor Dan – EXCLUSIV

Publicat: 15 mart. 2024, 14:30, de Ovidiu Zară, în Exclusive , ? cititori
Zdrăngănit de cătuşe la Primăria Generală. Ce acuzaţii îi aduce DNA lui Nicuşor Dan - EXCLUSIV

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a descins, în aceastã dimineaţă, la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti și la Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti pentru a ridica anumite documente care-l vizează pe primarul general Nicuşor Dan, dar şi persoane cu funcţii de conducere apropiate de edil.

Acţiunea DNA survine în contextul în care procurorii anticorupţie au demarat cercetările într-un dosar complex vizând prejudicierea bugetului Primăriei Municipiului Bucureşti de către Nicuşor Dan.

Concret, acesta este acuzat că începând cu anul 2020 ţine la sertar sute de sancțiuni contravenționale și proiecte de Dispoziții de Primar General în vederea desființării pe cale administrativă a unor construcții ridicate ilegal pe domeniul public al Municipiului București, ceea ce a condus la prescrierea anumitor ilegalităţi.

De asemenea, Nicuşor Dan este acuzat şi de faptul că a demarat o campanie de hărţuire și intimidare a unor funcţionari publici din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti care au constatat şi i-au adus la cunoştiinţă ilegalităţile respective.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a descins, la ora 10.30, la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti și la Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti pentru a ridica anumite documente în dosarul penal nr. 59/2/P/2024 care-l vizează pe primarul general Nicuşor Dan, dar şi persoane cu funcţii de conducere apropiate edilului.


Primarul General a prejudiciat grav bugetul Bucureştiului

Conform surselor “Puterea”, edilul Capitalei este acuzat că nu și-a îndeplinit “cu bună știință și, probabil, în baza unor interese” atribuțiile de serviciu, fapt ce a produs grave prejudicii bugetului Capitalei. Astfel, Nicuşor Dan este cercetat pentru că începând cu anul 2020 nu a semnat cu bună ştiinţă sute de sancțiuni contravenționale aplicate de Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti și proiecte de Dispoziții de Primar General, în vederea desființării pe cale administrativă a construcțiilor neautorizate edificate pe domeniul public al Municipiului București.

Mai mult, “salvatorul” Bucureştiului este acuzat că ar fi dispus accesarea ilegală a dosarele profesionale ale funcţionarilor publici care au constatat ilegalităţile respective, ba chiar a încercat să împiedice anumiţi funcţionari din conducerea Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti (PLMB) să semneze documente care scoteau la iveală anumite ilegalităţi.

Mai mult, Nicuşor Dan este acuzat că începând cu luna octombrie 2023 a trimis Corpul de Control din Primăria Generală la PLMB pentru a vâna angajaţii Direcției de Control care au aplicat sancțiuni contravenționale a persoanelor fizice sau juridice care au edificat ilegal construcţii pe domeniul public al Capitalei.

Conform documentelor existente la DNA, la un moment dat, sub pretextul unei “reorganizări”, Nicuşor Dan ar fi schiţat chiar o propunere de organigramă a PLMB din care urmau să dispară peste noapte toate posturile de la conducerea Direcției Control.

“Salvatorul” Bucureştiului nu vrea să desfiinţeze construcţiile ilegale

“Prin refuzul de a semna procesele verbale de sancțiune contravențională aplicate persoanelor fizice și juridice, întocmite de către polițiștii locali în urma controalelor de specialitate efectuate în baza Legii nr. 50/1991 și a Legii nr. 185/2013, Primarul General, a făcut ca actul de control să rămână fără rezultatul prevăzut de lege, atât prin prejudicierea bugetului de stat ca urmare a neîncasării sumelor stabilite ca sancțiune pecuniară, cât și prin imposibilitatea rezolvării situației nelegale, prin faptul că măsurile complementare stabilite prin procesele verbal nu au mai ajuns să fie comunicate contravenienților și să producă efectele prevăzute de lege, în acest fel caracterul coercitiv al legii nu a mai produs efecte”, susţin procurorii DNA.

Sursele noastre spun că, în perioada 2020 – 2023, Nicuşor Dan a semnat o singură dată, în ziua de 22 februarie 2023, un număr de 101 procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor și 182 Dispoziții de desființare. Cu toate acestea, 26 dintre respectivele procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor semnate de Nicuşor Dan nu au mai putut fi transmise contravenienților, deoarece în perioada în care documentele au zăcut în sertarele edilului a intervenit termenul legal de prescripție a faptelor constatate.

“În prezent, la cabinetul Primarului General sunt nesemnate, conform borderourilor, un număr de peste 200 de procese verbale de constatare şi sancţionare contravenţională si 368 dispoziții de desfințare a construcţiilor edificate ilegal pe domeniul public al Municipiului Bucureşti”, ne-au declarat sub protecţia anonimatului surse din Primăria Capitalei.

Astfel, inacţiunea inexplicabilă a Primarului General a permis o explozie a construcţiilor ilegale, în special în Centrul Istoric al Capitalei. Procurorii DNA spun că în cazul construcţiilor ilegale din Centrul Istoric primarul general a fost informat în scris de Poliţia Naţională şi de IGSU cu privire la faptul că faptul că “în cazul unui cutremur, incendiu sau o altă calamitate, mașinile de intervenție nu pot acţiona din cauza ocupării multor străzi cu terase și pergole neautorizate”.

Procurorii anticorupţie au pus ochii pe amenda dictată de Nicuşor Dan în dosarul IOR

Aceleaşi surse din PGMB spun că în acest dosar complex procurorii anticorupţie cercetează şi modul în care Nicuşor Dan a acţionat în luna octombrie a anului trecut, atunci când a decis să aplice ilegale o amendă de 35 de milioane de euro persoanei fizice care deţine în proprietate o zonă retrocedată din Parcul IOR

Procurorii anticorupţie spun că există documente oficiale care atestă că Nicuşor Dan a impus fostului Director General al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, Daniel Răşică şi altor funcţionari publici din subordinea sa cuantumul amenzii, cu toate că aceştia i-au adus la cunoștință faptul că în conformitate cu legislaţia actuală nu se poate aplica un asemenea cuantum al sancţiunii, lucru certificat şi de alte instituţii publice.

Totodată, anchetatorii au ridicat deja documente şi înregistrări audio şi video care demonstrează presiunile făcute de Nicuşor Dan pentru ca funcţionarii publici din subordine să încălce legea şi să aplice ilegal cuantumul amenzii dictată de el. Probele ridicate de anchetatori dovedesc că ulterior refuzului funcţionarilor publici de a încălca legea, Nicuşor Dan a pornit o adevărată prigoană împotriva acestora.

Prima victimă a fost Daniel Răşică, director general al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, care a fost detașat disciplinar la o direcție din cadrul Primăriei Generale a Municipiului București. Ulterior, alţi doi directori din Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti (Unga Ilie – Director Executiv Direcția Control şi Constantin Maximilian – Director Ex. Adj. Direcția Control) care nu i-au făcut jocul lui Nicuşor Dan au fost detaşaţi, în vreme ce alţi nouă funcţionari publici au fost mutaţi disciplinar la alte servicii din cadrul PGMB.

În acelaşi dosar, procurorii DNA anchetează şi modul în care Nicuşor Dan l-a detaşat în data de 2 octombrie 2023 pe Stroe Eduard – Valentin de la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic la şefia Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București.