Zeci de cazuri de difterie depistate în Anglia de la începutul anului
Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) semnalează că, între 1 ianuarie și 25 noiembrie, în Anglia au fost depistate circa 50 de cazuri de difterie în rândul solicitanților de azil în această țară, comparativ cu o medie de 2 până la 11 cazuri raportate în ultimii zece ani, transmite Reuters.
Trish Mannes, directoare în UKHSA, a declarat că ”pentru a limita riscul de transmitere a difteriei în centrele unde sunt găzduiți solicitanții de azil, UKHSA recomandă în continuare persoanelor care sosesc la centrele de recepție și care au plecat mai departe recent să primească un vaccin antidifteric și tratament preventiv”.
Ce este difteria
Difteria este o boală infecțioasă, contagioasă, a căilor respiratorii, cu transmitere aeriană, cauzată de bacilul Corynebacterium diphtheriae.
Simptomele debutează în intervalul 2 – 10 zile de la infectare cu: febră, frisoane, stare de oboseală, cianoza extremităților, tuse seacă, durere în gât la înghițire, dificultăți la înghițire, adenopatie cervicală locală, edem submandibular (gât proconsular).
Tratamentul trebuie administrat de urgență pentru a preveni fixarea toxinei la nivelul receptorilor celulari.
Profilactic, se administrează vaccinul DTP (difterie-tetanos-pertussis) în etape succesive la copii de 2, 4 și 11 luni cu revaccinare la vârsta de 6 ani.