Zeci de mercenari români, blocați în Congo. Ar fi fost trimiși acolo de Horațiu Potra

Publicat: 27 ian. 2025, 07:14, de Pavaloiu Andreea, în ACTUALITATE , ? cititori
Zeci de mercenari români, blocați în Congo. Ar fi fost trimiși acolo de Horațiu Potra
sursa: VOA Africa

Zeci de mercenari români sunt blocați într-o zonă de conflict din Congo, atacată de rebelii din regiune. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că situația este periculoasă și că autoritățile române țin legătura cu familiile cetățenilor. Rudele lor au solicitat asistență consulară.

Zeci de mercenari români, blocați în Congo

Tensiuni în creștere în estul Republicii Democratice Congo, unde a avut loc un atac al rebelilor împotriva trupelor guvernamentale. Zeci de mercenari români sunt prinși în conflict. Luptătorii ar fi fost aduși să lupte în regiune de Horațiu Potra, potrivit Press One.

Situația lor este incertă. Trupele ar fi sub asediul rebelilor de două zile. Numărul cetățenilor implicați ar fi de cel puțin câteva zeci de persoane. Autoritățile din România nu au informații în legătură cu posibile victime sau pierderi de vieți omenești.

Din informațiile disponibile, românii se pare că au fost trimiși să lupte alături de trupele congoleze.

Ministerul Afacerilor Externe, despre cetățenii români din regiune

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că mai mulți cetățeni români sunt prinși în asaltul lansat de rebeli în Republica Democratică Congo. Familiile lor au solicitat asistență consulară, iar MAE transmite că situația este „extrem de volatilă și periculoasă”.

Conflictul de lungă durată din regiunea Nord Kivu este în evoluție dinamică și imprevizibilă. (…) MAE menține legătura cu familiile din țară ale cetățenilor români și este în contact permanent cu organismele civile și militare ale ONU, cu autoritățile din RDC, Uganda și Rwanda”, transmite ministerul.

Informații despre atacul rebelilor au fost transmise și de autoritățile din Congo. Ministrul Afacerilor Externe acuză Rwanda de trimiterea unor noi trupe în regiune. Oficialul a mai transmis că această decizie ar trebui considerată „o declarație de război” . În plus, cere ONU să intervină și să aplice sancțiuni.

Este o agresiune frontală, o declarație de război care nu se mai ascunde în spatele unor artificii diplomatice”, a declarat diplomata congoleză.