Zeci de mii de cetățeni, întorși din drum la granița cu Germania. Critici din partea UE
Frontierele Germaniei cu Cehia, Slovacia și regiunea austriacă Tirol au fost închise ca măsură de prevenție împotriva răspândirii noilor tulpini de coronavirus. Din această cauză zeci de mii de cetățeni au fost întorși din drum la graniță.
Aproximativ 45.000 de persoane din țările menționate sunt afectate de această decizie a Berlinului întrucât acestea lucrează în Germania.
„Începând cu miezul nopții, poliția federală a verificat 770 de persoane la frontiera bavareză. Dintre aceste 770 de persoane, 288 nu au fost lăsate să intre în țară. În acest timp, peste 1.000 de persoane au fost verificate la granița cu Tirolul și acolo, 247 de persoane au fost împiedicate să intre în țară”, a afirmat Karl Bluemel, șeful Poliției din Bavaria.
Noile restrticții au fost impuse în contextul creșterii numărului de cazuri de infectări din aceste țări.
În Austria spre exemplu au fost identificate focare cu varianta africană a coronavirusului.
„Nu putem permite ca toate aceste măsuri dure, aceste măsuri stricte, aceste restricții pe care le luăm în țara noastră și comportamentul exemplar al oamenilor să fie inutile pe termen lung(…)Bavaria a fost întotdeauna una dintre regiunile cele mai afectate. Avem cele mai lungi frontiere externe din Germania, de peste 1.000 de kilometri. La începutul celui de-al doilea val al pandemiei, eram pe primele locuri în ceea ce privește infectările, cu o rată de peste 200. Astăzi suntem pe locul 12, conform Institutului Robert Koch, cu o rată de puțin peste 55. Asta înseamnă că măsurile pe care le-am luat sunt eficiente”, a spus Markus Soeder, premierul Bavariei.
Decizia Germaniei a atras critici din partea Uniunii Europene.
„Teama de mutaţiile coronavirusului este de înţeles. Totuşi, adevărul este că virusul nu poate fi oprit prin închiderea graniţelor”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, conform publicaţiei Augsburger Allgemeinen.
Ministerul de Externe din Slovacia a trimis o notă de protest Berlinului.
„Aceste măsuri generează probleme pentru şoferii noştri de camioane şi, la nivel practic, sunt greu de îndeplinit”, i-a transmis Ivan Korkok, ministrul slovac de Externe, omologului său german, Heiko Maas, conform publicaţiei Der Spiegel.