Zeița Sănătății e din nou cu capul pe umeri! Hygieia este din nou întreagă.

Publicat: 29 mai 2024, 21:49, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Zeița Sănătății e din nou cu capul pe umeri! Hygieia este din nou întreagă.

După 2.100 de ani, arheologii au găsit capul dispărut al unei statui antice grecești. O echipă de arheologi a făcut o descoperire remarcabilă în timpul săpăturilor efectuate în Laodicea, dezvăluind capul unei statui vechi de 2.100 de ani al zeiței Hygieia. Această zeitate era venerată ca fiind stăpâna sănătății și a curățeniei, iar statuile sale erau adesea amplasate în centrele de vindecare și templele importante.

Descoperirea unei părți a unei statui Hygieia consolidează în continuare statutul Laodiceei ca un centru cultural important în secolul I î.Hr.

Zeita sănătății, Hygieia, trebuie să fie încântată să-și recupereze capul – în acest caz, capul unei statui – din ruinele prăfoase ale unui amfiteatru antic, după 2.100 de ani.

Deschizând portalul timpului: descoperirea fascinantă din Laodicea

O echipă arheologică a contribuit la restaurarea amfiteatrului din Laodicea, un proiect început în 2003. La descoperirea capului vechi al statuii lui Hygieia, Celal Simsek – un cercetător de la Universitatea Pamukkale – a numit-o o descoperire incredibilă. Scriind pe X, Simsek numește descoperirea „întâlnirea Soarelui și a lui Hygieia cu noi, în Laodicea, după 2.100 de ani.

Hygieia a fost o figură importantă atât în mitologia greacă, cât și în cea romană – ea era fiica lui Asclepius, zeul medicinei. Hygieia (de la numele căreia derivăm cuvântul „igienă”) era cunoscută ca zeița sănătății și a curățeniei, iar statuile ei apăreau în centrele de vindecare și alături de templele dedicate lui Asclepius.

Lucrările din Laodicea au scos la iveală anterior o statuie a lui Asclepius, astfel că descoperirea capului lui Hygieia a adăugat la existentul entuziasm. „Ambele statui au fost create în perioada elenistică târzie-începutul perioadei augusteene în stilul clasic”, a declarat Simsek, conform Hurriyet Daily News. „Statuile zeului și zeiței sănătății arată existența școlii medicale Herophileion din orașul antic Laodicea și scriitorul antic Strabo, unul dintre doctorii importanți instruiți acolo. Toate statuile au o lucrare foarte fină și sunt de o înaltă calitate artistică.

Orașul antic de succes: Laodicea și mozaicul istoriei sale

Inițial cunoscut sub numele de „Laodicea de-a lungul Lycusului”, orașul antic grecesc – situat în ceea ce este acum sud-vestul Turciei, în afara Denizli-ului modern – probabil că și-a câștigat notorietatea după ce a fost fondat de Antiochus al II-lea în jurul anului 261 î.Hr. Amplasat pe malul sudic al râului Lycus, succesul orașului a fost în parte datorat amplasării sale aproape de râu și de o rută de comerț terestră importantă. Nu a rămas mult timp în mâinile grecilor și a fost cucerit rapid de romani. Laodicea este de asemenea cunoscută ca fiind locul unde se află una dintre cele șapte biserici pomenite în Biblie și este în apropiere de alte orașe biblice importante (fiind situată la aproximativ 100 de mile est de Efes).

În perioada sa de glorie, orașul se credea că a găzduit cel mai mare stadion din Asia Mică, două teatre, patru băi, cinci fântâni și o mulțime de temple, biserici și străzi decorate. Arheologii au afirmat că orașul a fost în mare parte construit și decorat în stilul roman, fiind bogat în colonade și extravaganțe.

Dar nimic nu a durat, probabil datorită cutremurelor. Unul a lovit orașul în 60 d.Hr. în timpul domniei lui Nero, iar, deși orașul a fost în mare parte reconstruit, cutremurele din jurul anilor 494 d.Hr. și 602 d.Hr. au făcut viața în zonă dificilă – mai ales pe măsură ce peisajul politic s-a schimbat odată cu solul. Se crede mai târziu că Laodicea a fost distrus complet în timpul invaziei turcilor și mongolilor.