Zelenski, supărat pe NATO: Nu toată lumea consideră lupta pentru libertatea Europei ca fiind obiectivul numărul unu
Președintele Volodimir Zelenski se declară nemulțumit de faptul că NATO a refuzat să instituie o zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, pe motiv că “închiderea spaţiului aerian al Ucrainei ar provoca o agresiune directă a Rusiei împotriva NATO”.
„A avut loc un summit NATO astăzi, un summit slab, un summit confuz, un summit care demonstrează că nu consideră toată lumea lupta pentru libertatea Europei ca fiind obiectivul numărul unu. Ţările NATO au creat o poveste că închiderea spaţiului aerian al Ucrainei ar provoca o agresiune directă a Rusiei împotriva NATO. Aceasta este autohipnoza celor care sunt slabi, nesiguri pe plan intern, în pofida faptului că deţin arme mult mai puternice decât noi”, a declarat Volodimir Zelenski, citat de BBC News şi de CNN.
În același timp, Zelenski a ținut să mulţumească ţărilor NATO care susţin Ucraina.
„Le sunt recunoscător prietenilor ţării noastre. Sunt multe ţări din NATO care ne sunt prietene, cei mai mulţi parteneri ai noştri, parteneri puternici, care ajută ţara noastră”, a spus Zelenski.
Miniştrii de Externe din ţările NATO au respins, vineri, cu ocazia reuniunii extraordinare de la Bruxelles, ideea instituirii unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina, potrivit Mediafax.
„A fost evocat subiectul, iar statele aliate au convenit că nu trebuie să avem avioane NATO în spaţiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol, deoarece ne-am putea trezi cu un război total în Europa”, a afirmat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.
Și secretarul de stat american, Antony Blinken, este de părere că instituirea de către NATO a unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina ar risca să conducă la un „război total în Europa”.
Pe de altă parte, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a cerut evitarea implicării Alianţei Nord-Atlantice într-un conflict direct cu Rusia. El a mai spus că trebuie continuate eforturile diplomatice pentru un armistiţiu în Ucraina.
Volodimir Zelenski a cerut de mai multe ori Alianţei Nord-Atlantice să instituie o zonă de interdicţie aeriană, astfel încât să fie blocată pătrunderea avioanelor militare ruse care participă la atacuri. Dacă NATO ar face acest lucru, avioanele alianței şi sisteme antiaeriene ar trebui să protejeze spaţiul aerian ucrainean, cu riscuri privind producerea unor confruntări militare directe cu Rusia.