„Zer” la preț de lapte, asta au ajuns să cumpere românii
Rafturile magazinelor sunt pline de produse vândute sub mărcile private ale lanțurilor de retail, cum se întâmplă la lapte, de exemplu, la prețuri care de cele mai multe ori este greu să aibă o concurență. Sunt de-a dreptul imbatabile, am zice noi.
Așa de exemplu, am descoperit lapte UHT la un preț care pornește chiar și de la 4,3 lei/litru, iar producătorii sunt din străinătate, am descoperit chiar și un producător din Republica Cehă, dar și locali. În general, este vorba de lapte semi-degresat cu un procent de grăsime de 1,5%. Iar surprinzător, deși românii sunt foarte atenți la preț, nu se înghesuie să-l cumpere.
Poate și pentru ei pare curios nivelul prețului, când restul produselor au un preț de 8 – 11 lei/litru și chiar mai mult. Spre comparație, laptele pleacă din fermă la un preț de 1,2 lei/litru, când este vorba de cantități mai mici, în timp ce dacă este vorba de volume mari se trece de la 2 lei/litru. Pentru micii crescători de vaci este și o mare provocare faptul că în anumite zone ale țării unitățile de procesare nu mai există sau dacă sunt le numeri pe degete.
Ce spun fermierii
În sudul țării, fermele de vaci sunt în declin de ani buni, dar în ultima vreme, procesul s-a accentuat. La acest moment, prețul de livrare este undeva la 1,2 lei pe litru, dar cel mai probabil din aprilie va scădea, pentru că se negociază un nou contract de livrare.
Pentru Ștefan Muscă, un cunoscut crescător de vaci, care este și președintele Sindicatului Fermierilor Patrioţi, pare de domeniul incredibilului faptul că la raft laptele poate să aibă un preț care pornește de la circa 4 lei, știut fiind adaosul pus de procesatori și mai ales comercianți.
O explicație ar putea fi procentul mic de grăsime, în general de 1,5% la unele sortimente de lapte semi-degresat. „Zer la preț de lapte”, cum spune mai în glumă mai în serios Ștefan Muscă.
„La 1,5% este zer, nu este lapte, este zerul pe care noi îl dăm la purcei”, ne-a declarat Ștefan Muscă.