Zero lei ajutor financiar pentru termoficarea Bucureștiului. „Nicușor Dan a trimis târziu și greșit cererea la Guvern”
Bucureștiul nu a primit niciun leu din suma solicitată ca sprijin pentru achitarea costurilor generate de termoficare, în vreme ce alte 31 de localități vor beneficia de aproape 300 de milioane.
În vreme ce fostul edil, Gabriela firea, îl acuză pe Nicușor Dan de „habarnism”, primul ministru Cîțu susține că nu e vorba de sabotaj și că toți cei care au făcut solicitări au beneficiat de fonduri.
„Nicușor Dan i-a lăsat pe bucureșteni fără ajutor de la Guvern pentru căldură din această iarnă! Facturile vor fi mari pentru că Nicușor Dan a trimis târziu și scrisă greșit cererea către Guvern. Cererea de ajutor din fondul de rezervă al Guvernului a fost trimisă de Nicușor Dan cu doar o zi înainte de ședința în care au fost aprobate sumele. Și poate că ar fi fost luată în seamă dacă nu era complet greșită”, susține Gabriela Firea.
Conform acesteia, Nicușor Dan a cerut 968 de milioane de lei în avans pentru acoperirea creșterii la energia termică. Legal, ar putea fi ceruți bani din fondul de rezervă al Guvernului doar pentru restanțe sau plata în avans a gazelor.
„Nici un Guvern nu va plăti pentru estimări sau sume scoase din burtă. Nicușor Dan declară, în documentul oficial, că nu sunt restanțe și nici gaze de plătit în avans. Acesta e motivul pentru care Bucureștiul a primit zero lei ajutor financiar, iar bucureștenii vor scoate bani din buzunar pentru a acoperi tarifele crescute la gigacalorie. Facturile vor fi duble și încă nu s-a aprobat creșterea tarifului de distribuție a căldurii. Încă o dovadă de habarnism din partea primarului general Nicușor Dan, iar singurii care vor suferi cu adevărat sunt bucureștenii, care l-au votat sau nu!”, a transmis Firea.
Întrebat de ce Bucureștiul nu este pe lista beneficiarilor de sprijin financiar, premierul Cîțu se apără și spune că toate solicitările au fost onorate.
„Dacă cineva nu a cerut, nu a primit. Nu este un sabotaj, primăriile care au cerut, li s-au plătit și datoriile”, susține Cîțu.
Capitala nu se află pe lista localităților care au primit bani din fondul de rezervă al Guvernului. 31 de orașe, printre care se numără Timișoara, Iași, Constanța sau Drobeta Turnu Severin, vor beneficia de aproape 300 de milioane de lei de la Guvern.
Aproape 600.000 de apartamente și 10.000 de instituții sunt racordate la sistemul de termoficare din București.
Reacția Primăriei Municipiului București
Într-un comunicat de presă transmis vineri, reprezentanții Primăriei Municipiului București explică demersurile făcute pe lângă Guvernul României în legătură cu sprijinul pentru subvenționarea căldurii furnizate bucureștenilor.
Conform acestora, pe 1 noiembrie 2021 solicitarea a fost făcută verbal, de către Primarul General al Capitalei, la videoconferința cu Prim-Ministrul României.
Pe 2 noiembrie 2021, conform celor stabilite la videoconferința menționată, solicitarea a fost făcută în scris către premier, prin intermediul Asociației Municipiilor din România.
Pe 4 noiembrie 2021 solicitarea a fost reiterată verbal într-o discuție a Primarului General cu Premierul Guvernului României.
Pe 5 noiembrie 2021 solicitarea a fost reiterată, prin intermediul Asociației Municipiilor din România, către Ministerul Finanțelor, într-un tabel centralizator pentru toate municipiile, solicitat de Ministerul Finanțelor.
Pe 10 noiembrie 2021 solicitarea a fost reiterată către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Afacerilor Interne și Prefectul Municipiului București, la solicitarea Prefectului Municipiului București.
„La solicitarea Prim-Ministrului, am împărțit solicitarea de sprijin financiar în necesar pentru noiembrie – decembrie 2021 și necesar pentru ianuarie – iunie 2022. Întrucât facturile pentru lunile noiembrie și decembrie 2021 urmează a fi plătite în lunile ianuarie și februarie 2022, întreaga solicitare a Primăriei Municipiului București vizează un sprijin financiar pentru anul 2022”, susțin reprezentanții PMB.