Zilele Arhitecturii Balneare la Govora. Hotel Palace, monument istoric
Un eveniment de amploare, dedicat revitalizării patrimoniului local al orașului Govora, a fost organizat, în perioada 8 – 14 iulie, la Hotel Palace, din stațiunea turistică, sub genericul ,,Zilele Arhitecturii la Govora”, ediția a V-a, cu motto-ul ,,Prin artă și implicare civică”.
Pe parcursul a șase zile au fost organizate activități care au implicat atât patrimoniul cultural, cât și cel natural al stațiunii.
Zilele Arhitecturii Balneare la Govora au transformat stațiunea într-un hub de activități interactive, expoziții, tururi ghidate și proiecții de film, menite să scoată la lumină bogata moștenire culturală a stațiunii.
,,Credem că Govora poate fi experimentată ca un spațiu vast și fluid în care peisajul și natura joacă roluri importante, iar granițele dintre spațiul privat și cel public sunt adesea estompate. Astfel, reactivarea spațiilor publice este esențială, iar programul Zilelor Arhitecturii Balneare reflectă determinarea echipei de a aduce varietatea patrimoniului local în atenția comunității și a vizitatorilor”, subliniază organizatorii.
Programul a inclus ateliere comunitare intergeneraționale la Izvorul II – Promenada balneară, tururi ghidate tematice ce explorează istoria, arhitectura și viața socială din Băile Govora, pornind din diverse puncte de interes, precum Cazinoul și Parcul Balnea
De asemea, au avut loc seri de film UrbanEye, prezentând documentare și filme ce reflectă tematici legate de patrimoniu și arhitectură, desfășurate la Cazinoul din Parcul Balnear, conferințe și discuții pe teme de patrimoniu, grafică urbană și epocile de înflorire ale curei balneare, în România, în perioada interbelică.
Stațiunea Băile Govora este recunoscută a având aerul cel mai curat, din România, puternic ozonat.
Valoarea Băilor Govora stă în planificarea inițială: oraș nou, realizat de stat pe baza unui regulament modern, ca obiectiv de sănătate publică. Stațiunea a fost înființată în 1887, la inițiativa directă a prim-ministrului I.C. Brătianu și a medicului general Nicolae Popescu-Zorileanu, în contextul dorinței din epocă de a beneficia, pe teritoriul tânărului Regat al României, de stațiuni balneare similare cu cele din vestul Europei. Aplecarea societății românești pentru cultura franceză a făcut ca Băile Govora să fie realizată după modelul orașului-parc adoptat de stațiuni balneare franceze precum Vittel, Vichy, Evian sau Aix-les-Bains. Valorile arhitecturale și culturale creează un peisaj cultural valoros la nivel național și, la nivel european, un exemplu relevant de oraș termal la granița dintre Orient și Occident, încă puțin cunoscut.
Valorile arhitecturale, peisagere și urbanistice, alături de cele balneo-terapeutice, diferențiază orașul ca destinație și pot crește calitatea vieții localnicilor. Conturarea unui spațiu public de calitate și păstrarea identității mediului construit este un prim pas pas decisiv spre atingerea potențialului cultural local, dar se poate realiza doar printr-o abordare care sprijină colaborarea public-privat și participarea activă a comunității și societății civile.
Hotel Palace, de patru stele, din Govora este cel mai important punct turistic al zonei, cu bază proprie de tratament, medici specialiști, grădină cu piscină de dimensiuni olimpice, și un parc de promenada, unic în județul Valcea.
In zona parcului au fost construite, inca de la inceputul existentei statiunii cele mai importante cladiri: „Stabilimentul Bailor” (cel vechi si cel nou), cele 3 hoteluri ale Statului, „Cladirea Administratiei”, „Hotelul Palace” si „Cinematograful”. Tot aici au fost amplasate monumentele ridicate in memoria personalitatilor marcante care au contribuit la infiintarea si dezvoltarea statiunii balneare Govora: bustul lui „I.C. Bratianu”, bustul doctorului „Nicolae Popescu-Zorileanu”, bustul doctorului „Haralambie Botescu”.
Dintre acestea cea mai scurta existenta a avut-o Hotelul Statului nr. 2. Ridicat in perioada 1882-1888, a fost demolat in anul 1911, imediat dupa infiintarea Societatii Govora-Calimanesti, in scopul edificarii noului „Hotel Palace”. Dintre putinele imagini de epoca se observa ca acesta avea o arhitectura simpla, specifica zonei, iar ca marime era cel mai mic dintre cele trei, si avea un numar de aproximativ 20 de camere.
Hotelul Palace, a fost construit in perioada 1911-1914 dupa planurile arhitectului Ernest Doneaud, sub conducerea inginerilor Puklicky si Bratescu. Arhitectura imbina armonios stilul rococo, baroc, clasic, renascentist cu elemente decorative ale stilului popular romanesc. Stilurile ce se intrepatrund si se armonizeaza se incadreaza in academismul francez (eclectism), care se va manifesta in arhitectura romaneasca pana la primul razboi mondial. Are sapte nivele: primul nivel zidit in piatra cioplita, putin ridicat deasupra solului, este inaltat pe o placa de plumb, asezata pe o retea de rulouri metalice pentru amortizarea miscarilor seismice. Nivelul doi este cel mai inalt, fiind despartit de celelalte de un brau, care se repeta sub al saselea nivel, divizand fatada principala in trei registre diferite prin dispunerea usilor si ferestrelor.
Vineri, 24 mai 2013 a avut loc inaugurarea noului Hotel Palace. Reabilitarea hotelului s-a realizat prin proiectul „Palace Govora SPA – servicii cazare, promovare si dezvoltare turism balnear, agrement turistic”, din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila a turismului regional si local, Domeniul de interventie 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice.