Zilele Limbii Slovace şi Limbii Bulgare, marcate în plenul Camerei Deputaţilor
Zilele Limbii Slovace şi Limbii Bulgare, aniversate pe 25 mai, respectiv pe 24 mai, au fost marcate în plenul Camerei Deputaţilor prin intervenţiile deputaţilor Adrian-Miroslav Merka şi Gheorghe Nacov, care au subliniat importanţa păstrării identităţii şi culturii acestor minorităţi din ţara noastră.
„Cei care vorbesc şi scriu astăzi în limba slovacă duc mai departe tradiţia strămoşilor noştri păstrată vie, în ciuda istoriei. Timpul ne-a demonstrat că, stând alături unii de alţii, respectându-ne şi ajutându-ne, am putut să formăm o naţiune unită.
Sprijinul atât de necesar de care beneficiem din partea statului român şi a autorităţilor române ne responsabilizează, ne face să ne exprimăm şi să ne arătăm loialitatea faţă de acest pământ şi faţă de această ţară. Ne dorm ca şi generaţiile viitoare de slovaci să simtă acelaşi lucru„, a declarat Adrian-Miroslav Merka, reprezentant al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, potrivit agerpres.ro.
Potrivit acestuia, faptul că prin Legea 142 din 2014 a fost decretată ziua de 25 mai drept Ziua Limbii Slovace, capitalul cultural al acestei ţări a fost pus în evidenţă.
„Din acest motiv, cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Slovace în România nu doresc altceva decât să-i încurajez pe toţi slovacii, precum şi pe vorbitorii şi pe iubitorii acestei limbi să omagieze limba noastră, să o promoveze cu mândrie alături de istoria şi tradiţiile slovace”, a adăugat parlamentarul.
O zi de sărbătoare pentru toţi bulgarii din lume
Deputatul minorităţii bulgare din România, Gheorghe Nacov, a subliniat că ziua de 24 mai este o zi de sărbătoare pentru toţi bulgarii din lume, este sărbătoarea scrierii chirilice, a educaţiei şi culturii bulgare.
„Prin Legea 100 pe 2015, la iniţiativa regretatului Niculae Mircovici, deputatul minorităţii bulgare la acea dată, ziua de 24 mai a fost declarată ca ziua oficială a limbii bulgare în România. (…) Cetăţenii români de naţionalitate bulgară suntem una dintre componentele naţiunii române şi suntem mândri că putem fi bulgarii României. Limba maternă constituie legătura sacră dintre o persoană şi toate generaţiile de ascendenţi ai săi. Păstrarea identităţii naţionale în zilele noastre în comunităţile mici constituie o provocare serioasă. Acest lucru ar fi practic imposibil fără instrumentele legale şi economice necesare păstrării limbii materne. (…) Faptul că noi, minoritatea bulgară din România, avem posiblitatea să ne creştem copiii în spiritul apartenenţei la etnia noastră ne face să fim recunoscători”, a spus Gheorghe Nacov, a declarat deputatul Uniunii Bulgare din Banat – România (UBBR).
A avut loc, totodată, un spectacol cultural aniversar, la care a fost prezent ambasadorul Republicii Slovacia la Bucureşti, Karol Mistrík, alături de parlamentari, alţi invitaţi, potrivit stiripesurse.ro.