Zilnic, cazuri de rujeolă de ordinul zecilor la Institutul ”Matei Balș”
Medicii sunt îngrijorați, deoarece zilnic zeci de cazuri de rujeolă, majoritatea copii, sunt înregistrate la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, a declarat directorul medical al acestui institut, medicul Adrian Marinescu.
”Într-adevăr, situația privind rujeola a devenit mai mult decât complicată. În prezent, numărul prezentărilor legate de rujeolă îl depășește pe cel legat de virozele de sezon sau de Covid. Sunt destul de multe cazuri de rujeolă, înregistrate zilnic, de ordinul zecilor, în special copii, dar și adulți tineri nevaccinați”, subliniază pentru Puterea.ro medicul Adrian Marinescu.
Și, din păcate, acest număr îngrijorător al cazurilor de rujeolă se menține de mai multe luni. mai spune directorul medical al Institutului ”Matei Balș”.
Complicații ”de temut”
Deși este o infecție care se poate preveni prin vaccinare, totuși rujeola poate provoca complicații severe și chiar decesul.
Medicul Adrian Marinescu avertizează asupra complicațiilor rujeolei ”care pot fi de temut”: pulmonare, neurologice, cu afectare multiorgan și chiar deces.
Potrivit ultimului buletin al Institutului Național de Sănătate Publică, (20 februarie a.c.), în țara noastră, până acum au fost confirmate 5.888 de cazuri de rujeolă, din care 6 decese.
Alerta OMS
”Suntem extrem de preocupați în ceea ce privește rujeola”, a declarat Natasha Crowcroft, consilier pentru rujeolă și rubeolă în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.
Este o creștere constantă a cazurilor de rujeolă în toate regiunile OMS, cu excepția Americilor, a mai precizat consilierul OMS.
Dar pe măsură ce se observă o creștere a numărului cazurilor de rujeolă sau pojar , OMS se teme că nici regiunea Americii nu va fi ocolită de epidemiile legate de această infecție.
OMS subliniază că prevenția presupune ca 95% dintre copii să primească ambele doze ale vaccinului contra rujeolei. Or, la nivel mondial, acoperirea vaccinală este de aproximativ 83%.
OMS nu are date pentru 2023 în privința deceselor provocate de pojar, dar ”pot să vă spun că, în 2022, numărul acestora a crescut cu 43% potrivit estimărilor noastre, o creștere cu peste 130.000 de decese provocate de aceasă boală, a precizat recent la o videoconferință un expert OMS.