Zilnic, o linguriță de sare mai puțin reduce tensiunea arterială la fel ca medicamentele
Reducerea cantității de sare, cel puțin cu o linguriță zilnic, scade tensiunea arterială la fel ca un medicament antihipertensiv.
Este concluzia unui studiu prezentat de CNN. Norrina Allen, profesor de medicină preventivă la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern, co-autor, a precizat că acesta este primul studiu care arată că persoanele care folosesc medicamente pentru reglarea tesiunii arteriale pot potența acest efect prin limitarea consumului de sare.
Prof. Allen a mai precizat că a observat că între 70 și 75% dintre persoane au șansa reducerii tensiunii arteriale dacă scad consumul de sodiu.
În SUA, se recomandă, în general, 2.300 miligrame de sare, zilnic, în cazul persoanelor cu vârste peste 14 ani. Totuși, Asociația Americană a Inimii insistă pe scăderea consumului de sare: până la 1.500 de miligrame pe zi.
În comparație cu persoanele cu dietă obișnuită, cele care au redus consumul de sare au obținut o micșorare a tensiunii arteriale cu aproximativ 6 milimetri coloană de mercur, un efect aproape egal cu cel indus de un medicament de primă linie pentru hipertensiune, explică prof. Allen.
În plus, această scădere s-a instalat relativ rapid și a fost consecventă la persoanele cu tensiune normală, la cele cu tensiune ușor ridicată sau la cele aflate în tratament contra hipertensiunii.
Prof. Allen vine cu o veste bună și pentru cei care consideră că alimentele fără sare nu sunt gustoase.
Papilele gustative se adaptează în doar câteva săptămâni și persoanele care ar reveni la alimentele cu multă sare își vor da seama imediat că sunt mult prea sărate.
Concluzia prof. Allen este clară: dacă adaptarea papilelor gustative la dieta hiposodată durează câteva săptămîni, efectele pozitive ale acestei diete asupra tensiunii arteriale apar mult mai rapid.