Ziua de 9 martie: Pomenirea celor 40 de Mucenici și a deținuților politici anticomuniști

Publicat: 09 mart. 2024, 06:42, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Ziua de 9 martie: Pomenirea celor 40 de Mucenici și a deținuților politici anticomuniști
Ziarul Lumina

Ziua de 9 martie, zi de pomenire în calendarul ortodox a celor 40 de Mucenici din Sevastia, este, în mod semnificativ, consacrată comemorării deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989, transmite Cancelaria Sfântului Sinod.

Ziua de 9 Martie este  dedicată celor ce au luptat, cei mai mulți până la moarte, împotriva instaurării în România a unui regim politic totalitar şi agresiv anticreștin.

”În semn de neuitare şi recunoştinţă, ne rugăm în această zi pentru odihna sufletelor celor care au murit iubindu-și țara și poporul greu încercate, rămânând statornici în credința pe care regimul comunist a încercat să o smulgă sistematic și brutal din sufletele românilor.

Pe aceşti luptători români pentru libertate, modele autentice de curaj, demnitate, statornicie în credință şi patriotism, Biserica îi pomenește la fiecare Sfântă Liturghie, alături de eroii din toate timpurile și din toate locurile, deoarece ei s-au jertfit în lagăre şi în închisori pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român”, precizează Cancelaria Sfântului Sinod.

Tradiții

Ziua de 9 martie, când Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe cei 40 de Mucenici, soldați uciși în Sevastia în vremea împăratului Licinius,  are pentru spiritualitatea populară o conotație aparte.

În ziua de 9 martie, se scotea plugul la arat, ceea ce marca deschiderea sărbătorilor de primăvară. Plugurile adunate pe islaz erau sfințite cu apă de preot, după care plugarii le duceau spre ogorul propriu. De asemenea, se aprindeau focuri și cenușa era presarată împrejurul caselor pentru a le proteja de animale.

Potrivit tradiției, se consideră că, dacă ploua în ziua de 9 martie , va ploua și de Paști; dacă tuna, vara va fi prielnică tuturor culturilor; dacă îngheață în noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lungă.

Sfințișorii

În zilele noastre puține dintre aceste practici stravechi se mai păstrează. În schimb, mai persistă obiceiul ca femeile să coacă în ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite „sfințițori” sau „mucenici”, reminiscente ale idolilor neolitici ai fertilității, iar barbatii să bea câte 40 sau 44 de pahare de rachiu.

„Sfintișorii” sunt făcuți din aluat dospit și au forma antropomorfă a cifrei opt, cifra echilibrului cosmic. Proaspat scoși din cuptor, ei se ung cu miere de albine și se presară cu nucă măcinată. Mare parte din ”Sfințișori” se dau de pomană pentru sufletul morților, mai ales copiilor din vecini.