„Ziua Deltei Dunării”, marcată printr-o populare a Dunării cu sturioni
Sărbătorirea „Zilei Rezervației Biosferei Delta Dunării” este marcată în acest an de organizația „Wildlife Fund” România și de singurul institut de cercetări piscicole din țară printr-o populare a Dunării cu pui de sturioni, pentru a atrage atenția asupra scăderii populației de sturioni din cauza braconajului.
Unul dintre cele mai grave dezechilibre din ecosistemul reprezentat de Dunăre și Delta Dunării este scăderea severă a populațiilor de sturioni, care pune în pericol viitorul acestor specii. Deși din 2006 a fost interzisă capturarea acestor pești în alte scopuri decât cele științifice, masacrul ecologic continuă, principala cauză fiind ineficiența autorităților în lupta împotriva braconajului.
Pentru refacerea populațiilor, în ultimii 19 ani au fost lansați în apele Dunării peste 650.000 de pui de sturioni, dar situația nu a cunoscut vreo îmbunătățire deoarece România este în continuare campioană la braconajul la sturion.
Citește și: România, campioană la braconajul la sturion. 20% din peștele pescuit ilegal din Dunăre este sturion
Pentru a marca sărbătorirea pe 1 septembrie a „Zilei Rezervației Biosferei Delta Dunării”, Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură (ICDEAPA) din Galați şi World Wildlife Fund (WWF) România au anunțat organizare unui eveniment „de importanță majoră pentru conservarea biodiversității fluviului Dunărea”.
„În cadrul acestui eveniment, ICDEAPA Galați, în colaborare cu World Wildlife Fund (WWF) România, va desfășura o activitate de populare a fluviului Dunărea cu puiet de sturioni.
Vor fi eliberați 370 pui de nisetru și 940 pui de păstrugă, având dimensiuni cuprinse între 18-23 cm. Acești puieți provin din genitori de generație F1, din speciile Acipenser stellatus (Pallas, 1771) și Acipenser gueldenstaedtii (Brandt & Ratzeburg, 1883).
Acțiunea de populare are ca obiectiv principal contribuția la protecția și conservarea sturionilor, specii aflate în pericol. Evenimentul se înscrie în contextul Zilei Rezervației Biosferei Delta Dunării, sărbătorită pe 1 septembrie”, se spune în comunicatul institutului de cercetări piscicole din Galați.
Puii de sturioni vor fi microcipați pentru a putea fi urmărită evoluția acestora. Pe 29 august, la sediul din Galați al institutului se va desfăşura marcarea sturionilor ce vor fi eliberaţi a doua zi în Dunăre.
Fiind vorba de o populare cu peste o mie de exemplare, cu o amploare mult mai mică față de operațiunile anterioare, la care, de fiecare dată, au fost lansați în apele Dunării zeci de mii de sturioni, se poate spune că este o populare simbolică, menită să atragă atenția autorităților că sunt necesare acțiuni în forță pentru combaterea braconajului la sturioni.
Noua populare a Dunării cu sturioni este o componentă esențială a proiectului de cercetare „ADER 12.1.1”, care are ca obiectiv conservarea potențialului genetic al speciilor de pești de importanță economică și ecologică.
Acțiunile de cercetare care au stat la baza acestui moment au fost realizate cu ajutorul infrastructurii dezvoltate prin proiectul „Modernizare Sistem Pilot de Cercetare-Dezvoltare pentru Reproducere Artificială și Dezvoltare Postembrionară a Speciilor de Pești cu Valoare Economică” (SMIS 152947).
Acest proiect a fost finanțat de Ministerul Agriculturii prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020, respectiv FLAG Galați.