Ziua în care discursul urii a fost bătut prietenește pe umăr

Publicat: 14 iul. 2024, 13:48, de Cristian Dogaru, în OPINII , ? cititori
Ziua în care discursul urii a fost bătut prietenește pe umăr
Primele informații în legătură cu tentativa de asasinat asupra lui Trump au fost că atentatorul avea legături cu partidul Republican

Surprinzător, primele informații în legătură cu tentativa de asasinat asupra lui Trump au fost că atentatorul avea legături cu partidul Republican și că gestul său trebuie pus în legătură cu permisivitatea prea mare legată de vânzarea armelor de foc în SUA.

Există câteva asemănări între modul cum a fost prezentat agresorul lui Trump și cel al premierului Slovaciei, Fico.

Dincolo de evenimentul în sine, greu de egalat în dramatismul său, am fost interesat și cum se raporta media internațională la tentativa de asasinat asupra lui Trump.

Iar una dintre primele informații relevante, după cea legată de identitatea agresorului scursă repede în presă, a fost că acesta era legat cumva de partidul Republican, fiind unul dintre elegatorii înregistrați ai acestuia. Mult mai târziu a apărut și informația că Thomas Matthew Crooks făcuse donații și unui comitet de acțiune progresistă.

Publicului i se indusese deja ideea că e cam ca o răfuială internă (republicanii între ei) și că oricum se culege ce s-a semănat, cum sublinia unul dintre invitații BBC într-un interviu la cald (republicanii au sprijnit sub președenția lui Trump păstrarea libertăților constituționale legate de achiziția armelor de foc).

De altfel breaking news-urile s-au stins încet-încet iar media a revenit la atmosfera de normalitate, departe de isteria care se declanșase de pildă la asediul Capitolului la finalul mandatului lui Trump deși cele două evenimente ar putea fi considerate comparabile prin dramatism.

Nu foarte extinse au fost referirile la pasivitatea FBI, care a permis ca atacatorul să se plaseze la numai 130 de metri de tribuna unde își ținea discursul Trump, în ciuda faptului că martorii care îl observaseră cățărat pe clădirea învecinată încercaseră să atragă atenția poliției.

Fico și motocicliștii lui Putin

Între modul cum a fost reflectată tentativa de asasinat în cazul Trump și cea care l-a avut ca victima pe premierul slovac Fico există câteva asemănări.

Primele relatări privind atentatorul slovac vorbeau despre o persoană cu aparențe onorabile (scriitor publicat) care cochetase în trecut cu o grupare de extremă dreapta locală aflată în legătură cu o altă grupare de extremă dreapta din Rusia, care spijinea însă regimul de acolo („motocicliștii lui Putin”).

De aici și până la a lega atentatul asupra lui Fico de Putin nu era decât un pas.

Nu se insistă nici acum, cum nu s-a insistat nici în cazul tentativei de asasinat din Slovacia, asupra discursului urii care a demonizat adversarii regimurilor actuale din Europa și SUA până la isterizarea partizanilor proprii.

Un sondaj realizat la sfârșitul lunii iunie de Universitatea din Chicago arăta că există mai mult sprijin pentru violențe împotriva lui Trump (10% dintre adulții americani, 26 de milioane de persoane) comparativ cu sprijinul pentru violența în favoarea lui Trump (6,9%), potrivit The Guardian.

Iar de aici și până la momentul în care un dezaxat să pună mâna pe armă pentru a „salva țara” nu e decât un pas. Nici măcar nu e nevoie de clasicul asasin plătit care poate însă devoala întreaga conspirație dacă este arestat- e nevoie să se identifice un personaj instabil, influențabil, iar în anturajul acestuia să se infiltreze persoanele potrivite care să-i sugereze să pună mâna pe armă și să-l încurajeze să își respecte decizia.

De altfel, atentatorii de la mall-ul din Rusia așa fuseseră racolați- niște țărani analfabeți dar care știau să mânuiască arme și care fuseseră convinși să o facă de un predicator de la moscheia pe care o frecventau.

Iar modul în care media se focalizează partizan nu mai trebuie demonstrat. De către ori ați citit în presa internă în ultime zile despre faptul că Biden l-a numit recent pe Zelenski președintele Putin iar pe Kamala Harris vicepreședintele Trump în întruniri publice? Dar daca eroarea i-ar fi apartinut lui Trump?

Am vazut chiar cum victima Trump era comparată la cateva ore de la atentat cu Hitler însuși, urmând să se răzbune pe democratia din America pentru asasinat.

În altă ordine de idei, să menționăm că în cazul în care atentatul reușea erau întrunite toate condițiile pentru ca tragicul eveniment să fie obturat mediatic repede de alte evenimente de maxim interes- in Europa finala masculină de la Wimbledon și finala campionatului european de fotbal, în Americi finala campionatului de fotbal din America de Sud, organizat de SUA în acest an.

În plus, un asasinat reușit pica fix înainte de convenția republicană în care Trump urma să fie desemnat oficial candidatul partidului la alegerile din 5 noiembrie, moment în care Trump își desemna și vicepreședintele cu care să facă echipă. Vicepreședinte desemnat care ar fi preluat candidatura republicană dacă Trump ar fi pățit ceva în campanie. Or, înainte de convenție și fără un vicepreședinte desemnat, republicanii ar fi trebuit să o ia de la capăt cu alegerile interne.