Ziua Internațională a Hamburgerului: la noi și în lume

Publicat: 28 mai 2024, 13:16, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în LIFESTYLE , ? cititori
Ziua Internațională a Hamburgerului: la noi și în lume
Foto: @iStock

28 mai este ziua în care gurmanzii sărbătoresc Ziua Internațională a Hamburgerului. Acest preparat are o origine incertă, dar este emblematic pentru consumatorii din toată lumea. Cert este că, doar în SUA, se consumă anual peste 40 de miliarde de hamburgeri.

Numele de hamburger provine de la orașul german Hamburg. O rețetă publicată în anul 1758 descria un preparat numit „Hamburger wurst” (cârnat de Hamburg).

Un alt preparat popular, care a devenit celebru în lume, erau sandviciurile standard oferite pasagerilor săi de către linia de croazieră Hamburg America Line, la mijlocul anilor 1800. Acestea au devenit cunoscute în epocă sub denumirea de „hamburgeri”.

Povestea lui Louis Lassen a fost populară în 1900 în SUA, referindu-se la hamburger ca „inovația unui vânzător de mâncare pregătită rapid”, după cum a povestit „New York Tribune”. Se spune că unui om de afaceri îi era foame și dorea foarte repede ceva de mâncare. Se zvonește că Louis a creat burgerul, punând carne de vită la grătar între două bucăți de pâine.

Cert este că, în 1904, la Târgul Mondial de la Saint Louis, a fost lansat, oficial, un produs aproape identic cu cel de astăzi.

În România, doar printr-o singură platformă de livrări la domiciliu, anul trecut au fost livrați peste opt milioane de hamburgeri, adică ceva mai mult de 15 pe minut.

Potrivit Glovo, cele mai multe comenzi s-au livrat pe 15 decembrie 2023, când au fost comandaţi peste 33.000 de burgeri în întreaga ţară, respectiv unul la fiecare trei secunde.

Cei mai mulţi burgeri au fost comandaţi anul trecut în Bucureşti, Constanţa şi Cluj-Napoca, oraşe urmate de Iaşi şi Braşov, în timp ce oraşele în care se comandă cel mai des sunt Târgu-Mureş şi Oradea. Când vine vorba de gusturi, utilizatorii din Bucureşti preferă cel mai mult burgerii cu brânză, pui şi bacon, în timp ce clujenii şi constănţenii aleg deseori pe lângă aceste ingrediente şi varianta de dublu burger.

Cel mai mare fan burgeri pare a fi un clujean, care a comandat burgeri de peste 200 de ori, în timp ce cea mai scumpă comandă aparţine unui utilizator tot din Cluj-Napoca, care făcut o comandă de burgeri de aproximativ 1700 de lei.

„Potrivit datelor analizate, românii preferă să comande burgeri mai ales în sezonul de iarnă, însă în luna octombrie au fost înregistrate cele mai multe comenzi în această categorie. De asemenea, ziua din săptămână în care utilizatorii au plasat cele mai multe comenzi de burgeri anul trecut a fost vinerea. În ceea ce priveşte intervalul orar, vârful comenzilor s-a situat între orele 19:00 – 20:00, semn că burgerul acoperă, de cele mai multe ori, masa de seară”, mai spune Glovo.