De ce Ziua Internațională a îmbrățișărilor a devenit imposibilă
Pe 21 ianuarie este marcată o sărbătoare mai puţin obişnuită: Ziua Internaţională a îmbrăţişărilor. În această zi, oricine ar putea îmbrăţişa chiar şi persoane necunoscute. Dar, având în vedere pandemia și regulile impuse, nu se poate!
Cel puțin momentan a devenit imposibil de marcat o asemenea zi, mai în glumă, mai în serios. Sărbătoarea a apărut pentru prima dată în Statele Unite, în anul 1986, iar în scurt timp s-a răspândit în toată lumea. Psihologii susţin că oamenii au nevoie de îmbrăţişări pentru că acestea exprimă afecţiune, siguranţă şi confort sufletesc. Mai mult, studiile arată că îmbrăţişările sunt benefice pentru sănătate.
Contribuie la scăderea riscului apariţiei bolilor de inimă
Ele ajută la întărirea imunităţii şi contribuie la scăderea riscului apariţiei bolilor de inimă. Alte studii indică gesturile de afecţiune drept benefice pentru a combate stresul şi oboseala, şi pentru a lupta contra infecţiilor şi a depresiei.
Potrivit unui raport publicat de jurnalul Comprehensive Psychology, doar 10 secunde de îmbrăţişare scad presiunea sanguină şi nivelul hormonului stresului. Mai populare sunt, recent, campanile “free hugs”, iniţiate mai ales de studenţi sau alte categorii de tineri. Sunt menite să inspire bucurie, bunătate şi apropiere între oameni.