Ziua internațională a pinsa romana
Pentru că toate-n lume au nu doar un nume, ci și o zi de naștere, și pizza se încadrează în acest grafic. Și, dacă pe 9 februarie, este ziua mondială a acestui delicios preparat, pe 17 ianuarie este în sărbătoare pinsa romană.
Aceasta este o alternativă la pizza clasică, realizată cu un amestec de făină de grâu, de soia, de orez și maia, (care schimbă oarecum idea depizza clasică), la care se adaugă o cantitate diferită de apă și mai puțină drojdie.
Toate aceste diferențe, fac ca produsul finit să fie mai digerabil și mai puțin caloric decât pizza. Dacă pizza napolitană e înaltă și moale, dacă cea de la Roma și Milano e subțire și crocantă, pinsa are o formă alungită și texturi crocante la exterior, dar un interior foarte moale și delicios.
Mai veche – pinsa există de pe vremea Romei antice – și mai apreciată în unele medii ca pizza, pinsa romană este de mai multe feluri, de la clasica margherita, până la cea care utilizează tot felul de ingrediente: mortadella, burrata și fistic; nuci, smochine si gorgonzola, pesto, carnati si carne de vită, dar pinsa este și în variantă vegetarienăși vegană.
Termenul pinsa provine din latinescul „pinsere”, adică să se întindă sau să se răspândească, și se referă, desigur, la aluatul folosit și la forma sa alungită. Așa că, ieri, Italia a fost în sărbătoare, ziua internațională a pinsa romană fiind una importantă pentru întreaga țară.