Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului: Palatul Cotroceni va fi iluminat în albastru
Palatul Cotroceni va fi iluminat vineri seară în albastru, începând cu ora 20:00, pentru a marca Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului.
„La data de 2 aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, se desfăşoară Campania ‘Light It Up Blue’, un efort global care are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu autism şi reintegrarea acestora în societate. Şi în acest an, Administraţia Prezidenţială se alătură campaniei de conştientizare, în semn de solidaritate cu pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune. Astfel, Palatul Cotroceni va fi iluminat în această seară în albastru, începând cu ora 20:00”, potrivit Agerpres.
„Sloganul campaniei, ales în 2021 de Organizaţia Naţiunilor Unite – Incluziunea persoanelor cu autism la locul de muncă: provocări şi oportunităţi într-o lume post-pandemică – atrage atenţia asupra practicilor discriminatorii şi stigmatizării la locul de muncă, obstacole majore pentru persoanele cu autism”, a mai precizat Administrația Prezidențială.
Studiile recente arată că, în Uniunea Europeană, peste cinci milioane de persoane sunt afectate de autism
Prin diagnosticarea la timp şi urmând terapia potrivită, peste jumătate dintre copiii cu autism pot ajunge să ducă o viaţă independentă.
Tulburările din spectrul autismului (TSA) sunt un grup de tulburări complexe de dezvoltare a creierului. Acest termen umbrelă acoperă: tulburarea autistă, tulburarea Asperger și autismul atipic, caracterizându-se prin dificultăți în interacțiunea și comunicarea socială și printr-o gamă restrânsă de interese și activități, cu caracter repetitiv.
TSA încep în copilărie și tind să persiste în adolescență și maturitate. În cele mai multe cazuri, TSA sunt evidente în primii cinci ani de viață. Persoanele cu TSA prezintă deseori și alte afecțiuni, cum ar fi: epilepsia, depresia, anxietatea și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).
Familiile suportă din buzunarul propriu serviciile de recuperare specializate
„Nimeni nu a fost pregătit pentru criză (n.r. – pandemia de Covid-19), însă este inadmisibil că nici după 2 săptămâni lucrurile nu s-au îmbunătățit în privința modului în care școlile au răspuns nevoilor copiilor cu autism, dizabilități mentale în general, nici măcar în marile orașe, unde, se presupune, sunt mai multe resurse materiale și de cunoaștere.
Considerăm că acest lucru are drept cauza dezinteresul sistemului educațional față de nevoile copiilor cu autism, inclusiv lipsa pregătirii în autism a profesioniștilor, care să le permită să își poată îndeplini cât mai bine rolul de profesori (facilitatori în această perioada) în procesul educațional, la distanță acum, și să fie sprijin real pentru copii și părinți (deveniți profesori). Se datorează și relativizarii obligațiilor pe care școlile noastre le au față de copiii cu autism și dizabilități în general.
Această criză poate avea și o parte bună. Poate fi un bun prilej și start pentru a schimbăafundamental modul în care serviciile publice sunt oferite și cum este cheltuit banul public în general, în particular, pentru categoriile vulnerabile și autism. Acum este cheltuit în general ineficient, fără beneficii reale consistente pentru persoanele cu autism. În acest timp, familiile lor suportă din buzunarul propriu serviciile de recuperare specializate pe care le găsesc, cu foarte mici excepții, doar în din mediul privat, și acesta nereglementat și fără standarde pentru autism”, potrivit Autism România.
Sportivi consacrați, jurnaliști și voluntari vor alerga într-un cros virtual pentru copiii cu autism
Asociația CONIL organizează în perioada 2-4 aprilie Crosul CONIL –„Zâmbet pentru autism”, un eveniment virtual care marchează Ziua Internațională a Autismului. Echipa CONIL, împreună cu sportivi români consacrați, precum Elisabeta Lipă sau Gabriela Szabo, jurnaliști și voluntari vor alerga timp de trei zile în cursa zâmbetelor pentru a aduna cei 2.222 km necesari pentru a putea trimite în tabere de integrare copii și tineri cu autism.
Timp de trei zile, toți cei care vor să se implice în acest cros pot să acceseze www.conil.ro și să se înscrie pe platforma ro.runningheros.com.
Cauzei copiilor cu autism li se alătură sportivi, jurnaliști și lideri de opinie: Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Viorica Susanu, Marian Drăgulescu, Ioana Maria Moldovan, Roxana Ciuhulescu, Diana Bart, Marius Petrescu, Alexandru Constantin, Rareș Florin Stoica, Florin Căruceru, Camelia Lupașcu, Marius Saizu, sportivi profesioniști și copii de la Clubul CSA Steaua București, iar lista este deschisă tuturor celor care doresc să se implice.
Citește și:
- Ministrul Sănătății a anunțat de când vor putea fi vaccinați copiii
- 45% dintre copiii sub 3 ani din România au fost îngrijiți exclusiv de părinți în 2019
- Interviu. ARCEN: „În cazul unui cutremur, comportamentul copiiilor poate fi influențat în mare parte de cel al părinților”
- ONU: 11,5 milioane de copii de 10 ani nu vor putea ști să citească din cauza impactului negativ al pandemiei asupra educației