Ziua mondială a alimentaţiei. Mâncați sănătos, dacă aveți ce!
Ziua mondială a alimentaţiei este sărbătorită la 16 octombrie, în fiecare an. Tema din acest an, „Dreptul la hrană pentru o viaţă mai bună şi un viitor mai bun”.
Aceasta evidenţiază importanţa diversităţii, nutriţiei, accesibilităţii, precum şi a siguranţei şi durabilităţii alimentelor, sporind gradul de conştientizare cu privire la modul în care o mai mare diversitate de alimente nutritive ar trebui să fie disponibile în câmpurile noastre, plasele de pescuit, pieţele şi pe mesele noastre, în beneficiul tuturor, potrivit www.fao.org.
Ziua mondială a alimentaţiei 2024 are în vedere găsirea de soluţii pentru asigurarea că toţi oamenii au acces adecvat şi regulat la alimente diverse, sigure şi nutritive, fără a lăsa pe nimeni în urmă, arată sursa citată.
Ce spun nutriționiștii să mâncăm, ca să ne fie bine.
Consumați legume crude, într-o cantitate cât mai mare. Până la o jumătate de kilogram pe zi. Fructele proaspete, mere, pere, pierici, dar în special prune.
Prunele, un puternic antioxidant, conțin antocianine (pigmenți vegetali vacolari solubili în apă), care pot îmbunătăți activitatea crierului și funcționarea inimii.
Carnea trebuie consumată, în cantitate de cel mult două sau 300 de grame, la două zile, și procesată la abur, nu prăjită. Consumată fără cartofi, paste sau alți carbohidrați. Carnea se consumă numai acompaniată de sote de legume sau legume la grătar.
Pește nu ar trebui să lipsească din alimentația săptămânală. De preferință fiert și amestecat cu orice tip de orez. Studiile arată că japonezii ajung și la 100 de ani de viață, datorită alimentației sănătoase cu pește, orez, dar și cu fructe de mare.
Nu trebuie uitata gustoasa ,,slană” românească afumată, preparată în Ardeal, sau ,,șunca” fiartă în zeamă de varză, în Muntenia.
Contrar tuturor parerilor medicale, pro și contra, privind alimentația echilibrată, slanina nu crește colesterolul rău din organism, și îl îmbunatațește pe cel bun, care consolidează moderat pereții rețelei vasculare, prevenind accidentele.
Să nu uităm de un pahărel de palică sau țuică de prune, care nu fac rău nimănui, în cantități moderate.
Omul nu trebuie să-și pună, cum se spune în popor, ,,lacăt la gură”, dar nici să uite că ,,nu trăiește ca să mănânce, ci mănâncă ca să trăiască”.
Potrivit datelor UNICEF, aproximativ 2,33 miliarde de persoane la nivel global se confruntă cu insecuritate alimentară moderată sau severă.
Numărul de oameni afectați de foamete la nivel mondial a crescut cu 46 de milioane în ultimul an și a ajuns la 828 de milioane. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Programul Alimentar Mondial (PAM) au anunțat raportul privind criza alimentară la nivel mondial.
Ce spun nutriționiștii să mâncăm, ca să ne fie bine.
Consumați legume crude, într-o cantitate cât mai mare. Până la o jumătate de kilogram pe zi. Fructele proaspete, mere, pere, pierici, dar în special prune.
Prunele conțin antocianine compuși proteici vegetali pentru crier și funcționarea inimii.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, InfoCons pune la dispoziția consumatorilor Aplicația Europeană InfoCons, un instrument util pentru a face alegeri informate în ceea ce privește produsele alimentare.
Cu ajutorul Aplicației Europeane Gratuite InfoCons , consumatorii pot verifica dacă produsele pe care le achiziționează sunt în conformitate cu standardele de siguranță ! În secțiunea de Alerte a Aplicației, cetățenii au acces direct la alertele pentru produsele alimentare și nealimentare la nivelul Uniunii Europene.