Ziua mondială de combatere a malariei, o nouă ediție, o nouă temă: Reinvestește, reimaginează, reaprinde
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/07/malarie.jpg)
Anual, în data de 25 aprilie este marcată Ziua mondială de combatere a malariei. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei.
Ziua mondială de combatere a malariei
În acest an, OMS a venit cu o nouă temă pentru a marca Ziua mondială de combatere a malariei, anume: „Malaria se termină cu noi: reinvestește, reimaginează, reaprinde”. În acest fel, Organizația își propune să motiveze accelerarea măsurilor pentru eradicarea acestei boli.
Potrivit OMS, la începutul anilor 1960, răspândirea malariei a fost încetinită. Din păcate, în 1969 comunitatea internațională a abandonat lupta, fapt care a dus la pierderea a milioane de vieți. A fost nevoie de încă trei decenii pentru ca activitățile de combatere a malariei să fie reluate.
Peste două miliarde de îmbolnăviri și peste 12,5 milioane de decese au fost prevenite începând cu anul 2000.
Cu toate acestea, progresul realizat în combaterea malariei se află pe un trend descendent. Fenomenele meteorologice extreme, conflictele, urgențele umanitare și pauperizarea zădărnicesc eforturile anti-malarie, lăsând milioane de oameni vulnerabili în fața bolii.
Vezi și: Planul OMS pentru viitoarele pandemii a fost aprobat
„Accelerând lupta împotriva malariei pentru o lume mai echitabilă”
Aceasta este denumirea temei din 2024, prin care organizatorii au vrut să contureze impactul social al malariei.
Un studiu publicat în aceeași perioadă a anului trecut a relevat că peste jumătate din populația lumii ar putea fi expusă riscului de a contracta boli transmise de țânțari. Printre acestea se numără malaria sau febra dengue, potrivit DPA/PA Media.
Specialiștii au transmis că focarele de boli transmise de țânțari, asociate cu încălzirea globală, se vor răspândi în zone din nordul Europei și în alte regiuni ale lumii în următoarele decenii.
În Marea Britanie, statisticile publicate de Agenția pentru Securitate Sanitară arată că numărul cazurilor de malarie importate în 2023 a depășit pragul de 2.000 pentru prima dată în peste 20 de ani.