Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Cum poți beneficia de servicii gratuite pentru depistarea bolii
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei – 24 Martie 2021- găseşte judeţul Iaşi la debutul etapei a doua a de screening activ al tuberculozei, după încheierea activităţii caravanei mobile.
În total, 2.366 de persoane din 18 comune – Tătăruşi, Lungani, Belceşti, Cotnari, Scobinţi, Deleni, Şipote, Probota, Popricani, Aroneanu, Miroslava, Ciurea, Golăieşti, Ungheni, Tutora, Răducăneni, Costuleni şi Cozmeşti – au beneficiat de serviciile gratuite ale caravanei de depistare activă a tuberculozei în cadrul proiectului implementat la nivel naţional, „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, transmite Agerpres.
Este vorba despre cel mai mare proiect finanţat din fonduri europene prin programul POCU şi derulat la nivelul judeţului Iaşi, de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, autorităţilor publice locale Fundaţiei Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate şi Federatiei UNOPA.
Timp de trei luni de zile, 2.366 de ieșeni au trecut prin serviciul radiologic al caravanei
Radiografiile au fost analizate de experţi ai Programului Naţional de Prevenire şi Control al Tuberculozei. În total, 210 dintre aceste persoane sunt suspecte de tuberculoză cu testări în curs de evaluare. În 6 cazuri a fost confirmată tuberculoza iar aceşti pacienţi beneficiază deja de tratamentul gratuit asigurat de statul român.
„Toţi aceşti beneficiari ar fi întâmpinat greutăţi reale în ceea ce priveşte accesul în alte unităţi spitaliceşti având în vedere provocările ridicate de criza sanitară cauzată de pandemia SARS-COV-2. Prezenţa caravanei mobile şi accesul pacienţilor în maximă siguranţă la serviciile medicale puse la dispoziţie de acest proiect, implicarea medicilor de familie şi a asistenţilor medicali comunitari alături de medicii pneumologi şi întreg personalul reţelei Programului Naţional de Control şi Supraveghere a Tuberculozei s-au dovedit necesare, fapt confirmat de numărul mare de solicitanţi care s-au prezentat la caravană. Apreciez implicarea şi susţinerea venită din partea coordonatorului judeţean al Programului Naţional de Control şi Supraveghere a Tuberculozei, care a găsit soluţii în implementarea cât mai eficientă a proiectului la Iaşi, precum şi volumul mare de muncă depusă de echipa de la Iaşi în sprijinul celor peste 2000 de pacienţi care au trecut prin caravan”, spune dr Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Caravana mobilă este un cabinet medical mobil dotat cu personal, aparatură de screening radiologic şi diagnostic molecular rapid, dar şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei care a asigurat accesul populaţiei la servicii de sănătate de specialitate direct în comunele în care trăiesc. Mobilizarea comunităţilor a fost posibilă datorită acţiunilor Fundaţiei Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.
Ce alte județe mai au în vedere specialiștii
„Acest demers se înscrie printre iniţiativele de sănătate publică necesare la acest moment în ţara noastră, iniţiative care au menirea să contribuie la creşterea accesului populaţiei din zonele rurale defavorizate la servicii de sănătate esenţiale. Succesul de care s-a bucurat caravana în judeţul Iaşi ca şi in celelalte judeţe din zona Moldovei în care s-a realizat screeningul pana acum (Bacău şi Botoşani), numărul important de persoane care s-au prezentat la screening se datorează suportului şi implicării la nivel local a reţelei de asistenţă medicală comunitară dar şi a autorităţilor locale şi a medicului de familie (acolo unde acesta există). Le mulţumim tuturor şi fiecăruia în parte pentru implicare şi sperăm că şi în judeţele în care vom intra în perioada următoare (Tulcea şi Suceava) să beneficiem de acelaşi sprijin susţinut”, declară dr. Dana Fărcăşanu, preşedinte executiv, Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.
Etapa a doua a proiectului a demarat din momentul depistării primului bolnav cu tuberculoză şi presupune sprijin acordat pacientului privind accesul la serviciile medicale conexe, consiliere şi suport psihologic asigurat de partenerii de la UNOPA şi ASPTMR.
Federaţia UNOPA asigură suport pentru persoanele suspecte de tuberculoză în vederea finalizării procesului de diagnosticare şi accesării serviciilor medicale specifice şi de tratament. Totodată, prin echipa multidisciplinară de la Iaşi formată din medic, psiholog şi asistent social, pacienţii diagnosticaţi cu TB beneficiază de suport şi consiliere în vederea urmării tratamentului fără întrerupere.
Asociaţia pt Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) completează serviciile de suport cu susţinerea pacienţilor diagnosticaţi cu tuberculoză prin intermediul foştilor pacienţi care asigură consilierea peer-suport (de la pacient la pacient) şi care se efectuează prin telefon.
Tuberculoza, o boală contagioasă
E nevoie de aceste servicii conexe deoarece tratamentul împotriva tuberculozei are profilul chimioterapiei oncologice cu efecte adverse uneori extrem de agresive care îi determină pe unii pacienţi să abandoneze terapia. Tuberculoza e o boală contagioasă care se răspândeşte prin aer şi se tratează cu antibiotice. Întreruperea tratamentului duce la apariţia rezistenţei la tratament a bacilului Koch vinovat de infecţia tuberculoasă şi la apariţia cazurilor de tuberculoză rezistentă, mult mai gravă şi la fel de contagioasă.
Proiectul POCU/4.9/225/117426 „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel naţional, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei , inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.
Citește și: