Zmeura previne cancerul și artrita
Studii de dată recentă confirmă că zmeura contribuie la reducerea simptomelor artritei și a leziunilor articulare. Și datorită bogăției de antioxidanți, zmeura ne protejează de cancer .
Zmeura, denumită și „rubus idaeus„, este un fruct delicat și aromat, cu o culoare roșie sau galbenă, originar din Europa și America de Nord. Este un fruct suculent, apreciat pentru gustul dulce-acrișor și pentru aportul sau nutritiv valoros.
Zmeura este o sursă excelentă de antitoxine şi polifenoli – compuşi vegetali protectori, care contribuie la reducerea semnelor fizice ale îmbătrânirii şi la îmbunătățirea echilibrului şi rezistenţei organismului.
100 de grame de zmeură conțin aproximativ:
- Calorii: 52 kcal
- Carbohidrati: 11.9 g
- Zaharuri: 4.4 g
- Fibre: 6.5 g
- Proteine: 1.5 g
- Grasimi: 0.7 g
- Vitamina C: 26.2 mg
- Vitamina K: 7.8 μg
- Mangan: 0.7 mg.
Datorită conținutului bogat în antioxidanți (antocianine și flavonoide), zmeura reduce riscul de deteriorare a celulelor provocată de radicalii liberi, fiind de mare ajutor pentru protejarea de unele forme de cancer.
Un studiu publicat în 2009 în cadrul Asociației Americane pentru Cancer – Research Journal Cancer Prevention – a constatat că antioxidanții specifici din zmeură, cunoscuți sub numele de antociani, ajută la inhibarea eficientă a creșterii celulelor canceroase.
Zmeura conține acid elagic eficient în prevenirea cancerului de piele, a vezicii urinare, plămânilor, esofagului, sânului și colonului.
Fibrele prezente în acest fruct ajută la menținerea sănătații inimii, iar potasiul contribuie la controlul tensiunii arteriale. Iar prin aportul de vitamina A și antioxidanți care protejează ochii, zmeura poate preveni apariția degenerescenței maculare legate de vârstă.
De asemenea, având un indice glicemic (IG) scăzut şi un conţinut ridicat de fibre, acest fruct este indicat pentru menținerea sub control a nivelului zahărului din sânge. Zmeura este unul dintre fructele cu cel mai puţin zahăr – doar 5 g într-o ceaşcă de fructe.
Prin conținutul ridicat de vitamina C, zmeura întărește imunitatea, permițând organismului să facă față infecțiilor și răcelilor de sezon.