Zone din pădurile familiei premierului Cîțu, tăiate la ras. „Retrocedarea terenului s-a făcut ilegal” (video)
Pădurea a dispărut pe porțiuni largi din cele 50 de hectare retrocedate familiei premierului Florin Cîțu în Vâlcea, lângă Transalpina Ski Resort. Cel puțin așa reiese dintr-un material video prezentat de George Simion (foto), co-președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Acesta și primarul comunei Voineasa, pe raza căreia există terenul, susțin că retrocedarea s-a făcut ilegal.
„Stive din lemnul României, proprietatea familiei Cîțu. Bucăți mari din cele 50 de hectare au fost tăiate la ras. Ca mai peste tot în România, sunt lăsați numai copacii de la suprafață (exteriorul pădurii, n.r.) și în interior este tăiat totul. Aceeași procedură ca în alte sute de locuri din România.
Numai că, aici, lucrurile sunt mai complicate și din alt punct de vedere: ei și-au ales special aceste 50 de hectare lângă zona de interes maxim turistic, valoarea întregii bucăți de pământ fiind de 12 milioane de euro. Niciodată familia Cîțu, părinții și străbunicii loc, nu au avut pământurile și pădurile aici, lângă pârtia nou înființată de ski. Muntele Puru, în care suntem și ceilalți munți din jur au reprezentat obiectul unor retrocedări frauduloase , dovedite de DNA, a căror beneficiar este cetățeanul austriac Schweighofer, prin diferite companii”, susține George Simion într-un material video.
Gabriel Năstăsescu, primar comuna Voineasa, spune că premierul și fratele lui, ce dețin în co-proprietate 75 de hectare de pădure, moștenite de la părinți, au primit o altă parcelă decât cea pe care au deținut-o de fapt strămoșii lor. În prezent modul în care au fost puși în posesie este obiectul unor acțiuni în instanța de judecată.
„Are și el niște procese, normal. Toată lumea a luat terenuri pe unde a vrut. N-a vrut nimeni să dea (terenuri, n.r.), nici comisia locală nu a vrut să pună în posesie. Toată lumea s-a opus retrocedării, și asta v-o spun și din partea mea pentru că lucram la ocolul silvic, la momentul respectiv.
Am adus argumentele pe care le aveam la momentul respectiv și care sunt și la ora actuală, că a fost terenul societății Carpatina, nicidecum terenul lui. Legile retrocedării spun că retrocedarea se face pe vechiul amplasament. Ei nu au avut teren acolo. Toată lumea s-a opus, prin președintele comisiei locale, care era primarul de la timpul respectiv, Romsilva s-a opus, deci toată lumea a fost împotrivă”, declară Gabriel Năstăsescu, primarul comunei Voineasa, într-un dialog cu Simion.
Co-președintele AUR l-a întrebat miercuri pe Florin Cîțu în Parlament, după prezentarea Planului Național de Redresare și Reziliență, „despre pădurile din Vâlcea, ce ne puteți spune?”, dar premierul a refuzat orice dialog pe această temă, întorcându-i spatele lui Simion.