Zone extinse din România, survolate de drone. Fermierii români vor avea acces direct la cele mai recente modele de drone agricole
Zone extinse din România ar putea fi survolate de drone în diverse perioade ale anului, în funcție de specificul culturilor agricole, pentru că fermierii români vor avea acces direct la cele mai recente modele de drone agricole, optimizate pentru a îmbunătăţi eficienţa şi productivitatea agricolă.
Agridrone România, un start-up specializat în distribuţia şi consilierea pentru achiziţia dronelor agricole, a fost desemnat importator unic al companiei DJI Agriculture.
Potrivit companiei, această colaborare strategică a început oficial pe 11 noiembrie 2024. DJI Agriculture este lider mondial în producţia de drone pentru agricultură.
„Această colaborare ne permite să aducem cele mai bune soluţii tehnologice agricole direct în mâinile fermierilor noştri, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă şi eficientă a agriculturii în România„, a declarat Victor Podgoreanu, director Agridrone România.
Cum sunt folosite dronele agricole?
Dronele agricole sunt folosite de-a lungul întregului an.
Primăvara sunt utilizate pentru a cartografia terenurile și pentru a colecta date despre sol, iar după însămânțare sunt folosite pentru a verifica uniformitatea și densitatea culturilor tinere.
Vara, dronele agricole sunt folosite pentru monitorizarea sănătăţii culturilor agriucole, pentru irigarea de precizie şi pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare.
Toamna sunt folosite pentru a evalua maturitatea culturilor, permițând fermierilor să stabilească momentul optim pentru recoltare, cât şi pentru estimarea producţiei.
În lunile de iarnă, fermierii folosesc datele colectate de drone pentru a analiza performanțele fiecărei culturi și a planifica rotația culturilor pentru sezonul următor. În unele regiuni, dronele pot fi utilizate pentru a monitoriza eroziunea solului sau acumularea apei rezultate din precipitații.
Dronele agricole, o industrie globală de peste 6 miliarde de dolari
La nivel global, industria dronelor agricole este în plină expansiune, cu peste 300.000 de drone tratând mai mult de 500 de milioane de hectare de teren agricol până la mijlocul anului 2024.
Piaţa globală a dronelor agricole a fost evaluată la 4,98 miliarde dolari în 2023 şi se preconizează că va creşte de la 6,11 miliarde dolari în 2024 la 23,78 miliarde dolari până în 2032.